ДПС: Ще продължим да искаме преформатиране на властта

848
ДПС: Ще продължим да искаме преформатиране на властта
Снимка: БГНЕС

Ще продължим да участваме активно в общоевропейския процес. Ще бъдем опозиция на управлението и ще търсим не само корекцията на политиките му, но и неговото преформатиране. Преформатиране на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението.

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация в началото на новия политически сезон.

"Политическото събитие, с което започва новата година за страната безспорно е поемането на председателството на Съвета на ЕС. България влиза в тази отговорна роля за първи път. Ние от ДПС осъзнаваме колко е важно за страната да изпълним със съдържание тази роля, да покажем на европейските партньори гостоприемство, управленския ни потенциал и активна роля при решаването на европейските проблеми", заяви той.

Трябва да настояваме в дневния ред на европейските институции да влязат и важните за страната ни теми - Шенген и еврозоната, темата за мястото на страните от Западните Балкани в ЕС, добави Карадайъ. Той каза още, че по време на определянето на приоритетите ни за председателството не е бил чут гласът на ДПС. „Не беше изведен като акцент превръщането на Балканите в зона, свободна от радикализми и етнонационализми. Ние ще продължим да работим активно в тази посока като либерална партия. България може да представи българския етнически модел като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет. Българският етнически модел, чиито идеолог е д-р Ахмед Доган, е моделът, който не само създаде условията, но и успешно реализира мирния преход от тоталитаризъм към демокрация", подчерта председателят на ДПС.

"В ДПС смятаме, че стабилността на Балканите е в пряка зависимост от скоростта на протичане на процесите в страните от Западните Балкани, а и засилване на диалога ЕС-Турция. Не може да има трайно стабилизиране на Балканския регион, без включване на Турция в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това към този момент", отбеляза Карадайъ.

"Нашата партия ще участва активно във всички формати, в които ще се провеждат мероприятията по време на Българското председателство. Ще продължим да водим проактивна политика по време на цялото председателство, кулминацията ще бъде срещата на върха на европейките либерали през месец май. ДПС ще постави отново важните за България въпроси – приемането ни в Шенген и еврозоната, ускоряването на присъединителните процеси за страните от Западните Балкани, свързаността на Балканите – инфраструктурна и енергийна", подчерта Мустафа Карадайъ.

„Разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен вътрешнополитически комфорт от опозицията, да няма дебат по проблемите на управлението на страната, да не вадим на показ недъзите на това управление. Този комфорт ние от ДПС не можем да осигурим, защото сме убедени, че както нашите избиратели, така и всички български граждани искат точно обратното. Никой няма да ни прости ако не поставим важните за всеки български гражданин проблеми. Включването на националистите във властта официализира езика на омразата, който разделя нацията по опасната етнорелигиозна ос. Европейските политици не гледат с добро око на замитането на проблемите под килима. Ще продължим да участваме активно в общоевропейския процес. Ще бъдем опозиция на управлението и ще търсим не само корекцията на политиките му, но и неговото преформатиране. Преформатиране на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението. Нашата визия за развитието на страната е, че България се нуждае от програмата за ускорено развитие, включваща дълбоки реформи, а това не се получава вече трети политически мандат, нито с експертни, нито с обикновени коалиционни кабинети, съставени при пълна несъвместимост на програмите на партиите, участващи в аритметичните мнозинства”, заяви Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че българският избирател не се готви да даде властта на един политически субект, видно от последните 10 години. „ДПС няма да участва в процес „Стани да седна”, а иска да даде на страната проспект за ускорено развитие. Това управление не е добро за страната и трябва да се появи не нещо политическо управленски подобно, а мнозинство, което да осъществи нуждите на страната и на хората. Трябва да включим гражданското общество, което да участва във формирането на управленските решения и в тяхната реализация. Днес нашият призив към партиите е във воденето на политически дебати, търсенето на политически решения, да комуникираме на нормален европейски политически език и да работим за изпълнение на високо отговорната задача председателството на Съвета на ЕС - за осъществяване на реформите, за повече Европа и то по-добра Европа, за просперитет и благоденствие, завърши Карадайъ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика