"ДПС ще рухне. Това е пародия, начело с колос с глинени крака": Говори бивша дясна ръка на Доган

7239
"ДПС ще рухне. Това е пародия, начело с колос с глинени крака": Говори бивша дясна ръка на Доган
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган е зависим от Пеевски. На Доган му трябват пари и може би смята, че с новия председател Делян Пеевски ще си реши финансовите проблеми.

Това каза бившият член на ръководството на ДПС и понастоящем лидер на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир. Пред "Свободна Европа" той разказа, че в ДПС се спекулира по въпроса, че те са най-големите евроатлантици и че винаги са били последователни, но дори изказванията на почетния председател Ахмед Доган не говорят за такава последователност. И още:

"Пеевски иска да излезе от списъка „Магнитски“. Ако е проруски настроен, ако иска да подкрепя Русия и ако е против санкциите, които ѝ се налагат от Европа и от света, как да излезе? Няма как. Това, което казва в момента Делян Пеевски, не е политика на ДПС, това е негова лична политика", каза Тахир.

Още: "Маркет линкс": Делян Пеевски си остава най-мразеният политик

Според него предстоящите промени в ръководството на ДПС са финалният етап от развитието на партията. "ДПС е една пародия. Това е една партия, която отвън изглежда като полувоенна организация, както я хвалят много журналисти. Напротив. Това е една проядена система отвътре и тя е един колос с глинени крака. Тя ще рухне", подчерта Тахир.

Защо Пеевски е важен за Доган?

По думите му Доган има проблем с финансите на "ТЕЦ-Варна" и поддържането на имотите в столичния квартал "Бояна" и резиденцията в Росенец. Тахир разказа за разговор между него и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В личен разговор ми сподели, че Делян му е водил Агата. Той така нарича Ахмед Доган по пантофи в резиденцията му в "Бояна", когато беше министър-председател (…). Аз му зададох въпроса: за студения резерв на "ТЕЦ-Варна" ли ставаше въпрос? Той каза: "да". Повече подробности не знам", каза Тахир и сподели мнение, че вероятно Делян Пеевски би могъл да осигури тези средства на Доган, които са му необходими.

Още: Защо всичко сякаш се върти около Пеевски: Теории и факти

"Ако ме питате защо през последните няколко месеца Делян Пеевски е станал толкова ревностен евроатлантик, обяснението е много елементарно. Делян Пеевски и Бойко Борисов защо се прегърнаха! За да може единият да излезе от списъка „Магнитски“, а другият да не влезе в него“, каза Тахир. По думите му целта на Пеевски е да излезе от списъка „Магнитски“.

По думите му няма да е учудващо, ако Пеевски стане премиер. „Всичко в България е конюктура. Но смятам, че чак дотам няма да стигнем. Мечтите са безплатни. Той може да си помечтае малко да бъде премиер“, каза Тахир.

Още: ДПС отвътре с Осман Октай: Пеевски е нужен на Ахмед Доган (ВИДЕО)

Тахир каза, че наличието на компрометираща информация не е гаранция за решаване на въпроси. „То и Алексей Петров държеше флашките, но вече го няма. Не смятам, че флашките в дългосрочен план могат да ти решат някой въпрос. По-скоро с флашки може да заплашваш определени хора“, каза Тахир. По думите му „няма как да станеш някакъв в тази държава само на основание на това, че държиш информация за някого. За мен си има други обективни процеси, които не биха позволили човек като Делян Пеевски да бъде премиер“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика