Дуално обучение - успешният австрийски модел на образование - възможен и у нас

2987
Дуално обучение - успешният австрийски модел на образование - възможен и у нас
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В Австрия над 28 000 компании обучават 107 000 ученика по дуална форма, благоданрение на което, младежката безработица в Австрия е 8,6 % в сравнение с тази в България, която е 15 %.  Това съобщи търговският съветник при австрийско посолство Филип Купфер, представяйки австрийския модел на дуално обучение на форум в София.

Той определи дуалното обучение като "тройно печеливша формула" и уточни: "компаниите обучават своите бъдещи служители в най-висок стандарт; младите хора получават качествено образование и възможност да останат в страната; добре образованото поколение създава социално-икономическа добавена стойност за страната си".

България има голям икономически потенциал, но има нужда да подобри конкурентоспособността си, за да стане още по-атрактивна локация за инвестиции, коментира той.

Служебният икономически министър Никола Стоянов сподели, че като немски възпитаник познава добре ползите от дуална система на обучение и вижда в нея възможност за намаляване на младежката безработица и покриване нуждите на компаниите от квалифицирани кадри. Според наблюденията му, много млади хора и техните родители не познават условията на работа в предприятията и затова трябва да се работи за добра информираност на обществото.

"В момента много компании гледат за нови инвестиции към България и най-основният проблем, който те виждат, е работната ръка", отбеляза той. 

Министър Стоянов изрази съгласие с критиката, че българското правителство не прави достатъчно за навлизане на дуалното обучение в страната като политическа и финансова подкрепа. "В мое лице дуалното обучение има приятел и твърд застъпник и аз, като част от МС, ще направя всичко, каквото мога, подкрепата за дуалното обучение в България да се увеличи и да се намерят механизмите това да става не само през отделни проекти, а да стане национална политика", заяви той.

Австрийският модел в България

285 нови ученици стартираха учебна 2022/2023 г. по дуална система в партньорски компании от австрийския проект Дуално обучение в България“/ GODUAL. Така дуалните ученици от програмата на Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria вече надхвърлят 1150. Те се обучават в цялата страна в 15 различни специалности в над 30 гимназии.

Чрез проекта GODUAL, провеждащ се в рамките на международната инициатива go-international, съвместна програма на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия, се цели чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят така необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. Очакванията са резултатното дуално обучение да допринесе за по-ниска безработица сред младежите, по-добро икономическо развитие на регионите в страната и да намали миграцията на млади хора в чужбина.

Ръководителят на австрийския проект София Дамянова представи развитието на програмата през 8-те години от дейността ѝ. Стартирала само в 3 града по 3 професии с 52-ма ученика, днес програмата за дуално обучение във фирми от австрийския проект се предлага в 21 населени места. Благодарение на активността и подкрепата на Стопанска камара Австрия (AdvantageAustria) интересът към дуалната система на обучение постоянно расте както сред бизнес и училища, така и сред ученици и техните родители. 10 % от учениците в проекта започват работа в края на обучението си в обучаващата компания.

Целта ни е да убедим повече компании в предимствата на дуална система и да направим възможно изграждането на повече качествени партньорства по дуална форма по различни професии в цялата страна, сподели г-жа Дамянова.

Един от пионерите в дуална форма на обучение по специалност „търговия“ МЕТРО България, присъединил се към австрийския проект през 2015 г., приветства 31 нови ученици, от които всяка година остават 20 % в компанията. За да подготви квалифицирани кадри за пазара на труда фирмата си партнира с 6 училища в 4 града.

Най-мащабната програма за дуално обучение в подготовка на кадри в сферата на електротехниката и енергетиката бе представена от Юлия Тенева, ръководител човешки ресурси в EVN. Компанията има действащи партньорства с 11 професионални гимназии, в които се подготвят 366 квалифицирани специалисти в отговорната и важна професия електротехник.

ВИОМОДА, присъединила се към австрийския проект тази година, си поставя за цел чрез дуалното обучение да вдъхнови и обучи младите кадри, за да ги задържи в България. „Ние имаме уникално интелигентни и умни деца, на които можем да подадем ръка, да бъдем техни ментори и да им покажем пътя на мечтите им, като реализация в собствената им родина“ – сподели Васка Бакларова, управител на компанията.

Обучението по дуална система от гледна точка на ученика бе представено от Невена Терзиева, преминала успешно програмата в МЕТРО от пилотната паралелка в НФСГ, гр. София. Тя започва работа в компанията веднага след 12-ти клас, преминава през различни позиции и отдели във фирмата и паралелно следва във висше учебно заведение. Днес е на ръководна позиция – ръководител отдел „Нехранителни стоки“ и управлява 16 служителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика