Думите на турския посланик за задължително учене на турски у нас били приети погрешно

5096
Думите на турския посланик за задължително учене на турски у нас били приети погрешно
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Република Турция твърди, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите, съобщават от Министерството на външните работи. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи от директора на Дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

На посланика е обяснено, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. От МВнР наблягат, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Стоян Сталев: Изказването на турския посланик не е уместно

"Инвеститорите предпочитат да имат работна ръка, която знае техния език, но темата е чувствителна." Така бившият посланик на България в...

Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

На срещата са изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланикът на Република Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Той е предоставил текста на своето изказване, обяснявайки, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани.

Посланик Улусой увери, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Кметове искат турски език в училище

Кметовете на общини в област Кърджали настояха да се създадат реални условия за изучаване на турския като майчин език в училищата. Това...

Думите на посланика предизвикаха остри реакции, включително и призиви да напусне страната ни. Президентът Румен Радев заяви, че всеки опит за чужда намеса в българското образование трябва да бъде пресичан безкомпромисно.

Това е втори подобен скандал за последните 2 месеца, след като в края на март турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара се е намесила в редакциите на религиозния ни закон. Улусой оправда външния си министър, твърдейки, че думите му са извадени от контекста

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика