Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас

5003
Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавната агенция за бежанците е предложила на Министерския съвет приемането на решение, с което да се ограничи свободното движение на мигранти, които са кандидатствали за предоставянето на бежански статут у нас.

Това става ясно от публикуваната документация за обществено обсъждане, входирана с доклад на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Разбиха организирана престъпна група за трафик на мигранти

Разбиха организирана престъпна група за трафик на мигранти. Разследващите смятат, че става въпрос за трансграничен престъпен канал. Пъ...

От представени карти става ясно, че на мигрантите се налага ограничение да се приближават на 30 км. от държавните граници на страната.

Зоните на движение на чужденците, които са потърсили закрила, са в рамките на районите около регистрационно-приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, с. Баня и с. Пъстрогор, става ясно още от приложените карти. След превръщането на центъра в с. Пъстрогор от “открит” тип в “закрит”, което се очаква да стане през юли месец, необходимостта от тази конкретна зона за движение ще отпадне.

Предложеното решение е във връзка с изпълнение на задълженията на Държавната агенция за бежанците по Закона за убежището и бежанците и има за цел подобряване на административния контрол по време на производството за предоставяне на международна закрила.

Налагането на ограничителни зони за движение на мигрантите, докато им се разглеждат молбите за предоставяне на статут, ще позволи и прилагането на новите законодателни разпоредби, според които заловените извън разрешената зона, ще бъдат привеждани в центрове от “закрит” тип.

През 2016 г. са регистрирани повече от 31 млн. вътрешно изселени лица

По данни на Центъра за мониторинг на вътрешното разселване (IDMC) на Норвежкия съвет за бежанци през 2016 г., 31,1 млн. души са били пр...

Actualno.com припомня, че според справка на МВР от април тази година продължава тенденцията за минимален мигрантски натиск към България.

От началото на годината до средата на месец април у нас са установени 790 незаконно пребиваващи чужди граждани. За същия период от България са изведени 847 лица. Спадът на броя на настанените в бежанските центрове на Държавна агенция за бежанците също продължава. Към момента 2400 бежанци се намират в центрове, чиято заетост е 46%. 61% е заетостта на центровете от “затворен тип”, където се намират 569 лица. 440 чужди граждани, със статут се намират на външни адреси.

Това означава, че към момента в България има под 4000 мигранти. Спадът се дължи основно на възможността, която незаконно пребиваващите са използвали да преминат нелегално в страни от Западна Европа. От началото на годината на българо-сръбската граница са заловени над 1500 мигранти, които са опитвали да напуснат страната. Най-много незаконно пребиваващи лица у нас има от Афганистан и Пакистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика