ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България

800
ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България
Снимка: БГНЕС

Енергетиката е приоритет не само за ЕС и ЕК, но и за България. Тя е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим и нещата, които постигнахме от миналата година насам. Това заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Канете е категоричен, че България има силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски и балкански газов хъб.

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, добави европейският комисар, цитиран от БГНЕС.

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.

Еврокомисарят обясни, че се работи и по интерконектора с Гърция, където нещата вървели добре, а също така и по финализирането на този с Румъния и със Сърбия. „Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност. И високо оценяваме работата, свършена от българския екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза още Канете.

Той заяви и че по отношение на България нещата вървят по-ускорено отвсякъде другаде, „защото вашата страна е лидер в усилията за установяване на сигурност по доставките и имате потенциал да станете много важен лидер в Европа”.

„Горд съм, че България е надежден член на ЕС. Това се базира на три неща – постигнахте редуциране на вредните емисии, постигнахте енергийна сигурност и ефективност. Вие вървите в посока на пълната либерализация на вашия енергиен пазар, но зачитате нуждите и на по-уязвимите енергийни консуматори”, каза още Канете.

„Миналата година започнахме с една идея, която беше просто една идея, но вече през годината я материализирахме, защото първо интерконекторите вече са налице, действате и по другите направления и ние искаме да действаме още в тясно сътрудничество с вас, за да сме сигурни, че ще продължим в този дух. Спазва се законодателството на ЕС по отношение на енергетиката, ние искаме да предотвратим кризи, подобни на тези през 2005 г. и 2009 г. Газът тогава се ползваше като политически инструмент и не искаме да се повтаря това. Искаме да има наличностите и способите, за да можем да гарантираме доставките”, категоричен е еврокомисарят.

Той подчерта още веднъж, че България е ключов елемент в тази гаранция и ЕК затова подкрепя българското правителство за разработването на газов хъб на територията на България, за увеличаване на капацитета на вътрешната газопресносна мрежа.

Проектът „Балкан”, който ни беше мечта и никой не вярваше, че ще се случи, ние направихме така, че зад нас да стой ЕК. Това каза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

„Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и дето се вика, на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан”, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК”, заяви министър-председателят.

Направените разходи по "Южен поток" могат да се използват за газовия хъб

Активите на "Южен поток България", като сервитути и вещни права, могат да се използват при определен сценарий за други проекти в газопр...

По думите му, всичко което се прави, се съгласува, знае и оценява. „То не е насочено срещу Русия. Трябва да е ясно, ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички е добре дошъл”, заяви той.

Според министър-председателя това, което България има като находища плюс интерконектора с Гърция и другите места, където в момента се изгражда, на практика се прави един голям пазар. „Ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци и румънци, македонци и изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, които иска да превози газ, това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел”, каза Бойко Борисов. По думите му ЕК застава и с финансиране на интерконекторите с другите държави.

България за радост е оценена като един незаобиколим фактор, допълни той.

Според него газът е много интересна тема. „Днес предстои в Атина среща на министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин. Ние, спазвайки европейските правила, искаме да изградим действително такъв проект, че ЕК, европейските страни, Европейският съюз и България за радост е оценена като много съществен и важен елемент и незаобиколим фактор. Това е извода от това, което чух”, каза премиерът и благодари на ЕК за разбирането и заяви, че се надява да продължат със същото темпо и занапред. Борисов каза, че Ципрас ще посети на 1 юни България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика