Екатерина Захариева: Който и да стане министър, трябва да върне Любомир Талев

4701
Екатерина Захариева: Който и да стане министър, трябва да върне Любомир Талев
Снимка: БГНЕС

Един законопроект първо не се пише просто така и е абсурдно да се качи без да се одобри без ресорния зам.-министър. За мен е непонятно не толкова качването, колкото прехвърлянето на отговорността на един директор. По никакъв начин директорите на която и да било дирекция не са инициатори на законодателството. Това заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева в коментар за скандала с уволнения директор от Министерството на правосъдието Любомир Талев заради предложените и вече оттеглени промени в Закона за българското гражданство, според които трябваше да има 3 месеца уседналост преди избори, за да можеш да гласуваш.

Защо служебен кабинет се занимава с Изборен кодекс, попита Захариева пред bTV. "Редовен кабинет дори не е прилагал промени, освен ако не са свързани с Конвенцията на хората с увреждания. Така че това винаги е било работа на партиите, на неправителствения сектор и в парламента. Добре е че го оттеглиха, лошото е мотивите, с които го оттеглиха", допълни още тя.

Радев обяви: Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените...

Очевидно отново трябва да се дебатират някои от текстовете, но това не е правено. Изборният кодекс е редно да се прави в парламента и не само с управляващите партии. Не се пише от днес за утре, не се съкращава срокът за обществено обсъждане. Да не говорим, че част от текстовете са проблемни, обясни още бившият правосъден министър.

Тя уточни, че половината от служебните министри са били изненадани – кое го налага, включително министърът на правосъдието е била изненадана.

Оценки не искам да давам. В един служебен кабинет имаше доста спешни неща, които трябваше да се правят, отговори Захариева в отговор на въпрос  как оценява работата на служебния кабинет.

Президентът има правомощия за налагане на вето и може да има мнение по редица въпроси, но това прехвърляне на топката – от кой е писан този закон? Не може просто така да се пише, става през друг закон, особено когато става въпрос за правата на толкова много българи, допълни още Захариева.

Уволненият Талев: Изкупителна жертва съм на страхливи политици

Промените в Закона за българското гражданство са били обяснени от президента Румен Радев като мярка срещу влизането на ДОСТ в парламент...

По думите ѝ "вторият гаф е уволнението на Любомир Талев. Ако ние забраним на хората да мислят… Ако аз стана правосъден министър, ще върна Талев. Който и да стане министър, трябва да върне Талев, защото е компетентен. Никой не може да качи законопроект, той тръгва с подписи… Това е абсурдно, разбирате ли?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика