Експерт за ареста на българките в Турция: Дъщерята ще поеме отговорност за майката

3833
Експерт за ареста на българките в Турция: Дъщерята ще поеме отговорност за майката
Снимка: МВнР

Задържаните българки не са в черния списък от 77 българи, обявен от Турция. Те нямат помагачи и не са по-голяма група. Ако имаше такива хора МВнР в Анкара нямаше да обяви, че са задържани две българки и един британец. Това заяви журналистът Илхан Андай, главен редактор на rodopi24. По думите му осъдителната присъда на британеца е гарантирана, а майката на 8-я ден ще бъде освободена, защото дори да е забъркана, дъщерята би поела отговорност.

Андай обясни, че в ситуция на извъредно положение от Турция не са длъжни да дават информация. Задържането на сънародниците ни най-вероятно се е случило преди два дни.

Две българки и британец са арестувани в Турция заради тероризъм

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската...

Журналистът припомни, че т.нар. черен списък се появил между 1 и 2 тур на нашите президентски избори. Тогава са били над 100 души, сега е редуциран на 77 души.

Според Андай дъщерята е ителигентно момиче, така че едва ли би се забъркала в подобно нещо. Може би е имало лов на партньор в живота в интернет и в неподходящо време е случила на неподходящ партньор в социалната мрежа, изказа предположение той.

В коментар за смяната на турския посланик у нас, Андай коментира, че Гьокче "отдавна трябваше да си отиде от България. Редовната ротация трябваше да се случи есента. По-скоро е червен картон, изхождайки от това че България винаги е била много важна с трана за Турция, особено важна е за Ердоган. В сърцето му няма Гватемала. Новият турски посланик е много подготвен, той е експерт по международна политика, идва от МВнР води една от генералните дирекции. Ако Гьокче е бил човек, който взривяавше този граден от десетилетия мост меж Турция и България, той ще бъде нещо като сапьор."

Кореспондентът на БТА Нахиде Дениз каза за bTV, че британецът, а не българките, задържани в турския курорт Дидим, са подозрителни за властите.  Според дирекцията по сигурността те поддържали връзка с въоръженото крило на сирийската Партия за демократичен съюз.

ЕС към Турция: Уважаването на правата е "наложително" за присъединяването към ЕС

Европейският съюз разкритикува силно Турция заради проведеното от нея разследване във връзка с опита за преврат от миналата година, пос...

Дениз посочи, че достоверната информация по случая е доста оскъдна. Причината за това е, че тримата са задържани заради съмнения в съучастие на тероризъм и подкрепа на терористични групировки, а и заради извънредното положение в страната.

Подозрителният субект е британецът, но вероятно сега се проучват връзките на дъщерята – Мира, с него, каза Дениз. Не е ясно кога е бил извършен арестът, тъй като турските източници не дават информация, но най-малко от два дни семейството на двете няма връзка с тях. При ареста телефоните и компютрите на жените са иззети.

Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че има информация за задържаните, но посочи, че е чака подробна информация по линия на МВнР и международното сътрудничество. Ще бъде изискан официален доклад с конкретни данни за каква дейност за задържани българките, посочи Младенов.

От Министерството на външните работи обявиха, че проверяват ситуацията. „Наблюдаващият прокурор по делото е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е седем дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление“, посочиха от МВнР.

61 демонстранти бяха арестувани в Турция

Турската полиция задържа 61 демонстранти, протестирали срещу ареста на двама уволнени преподаватели, обявили гладна стачка, съобщи БГНЕ...

Предвид извънредното положение в Турция достъп на наши дипломати до задържаните гражданки с български паспорти не се предоставя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика