Евродепутати: Всяко едно решение за Северна Македония ще е в български интерес

2691
Евродепутати: Всяко едно решение за Северна Македония ще е в български интерес
Снимка: iStock

Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новакова и Цветелина Пенкова кръстосаха шпаги за това трябва ли да бъде вдигнато ветото за присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз. И двамата се обединиха около мнението, че всяко едно взето решение трябва да е в наш интерес. 

Някои е обещан на колегите от Северна Македония такова нещо. Всичко води в отбраната посока и надявам се това да не е истина. Нямаме ясно опровержение, че това ще се случи, коментира от своя страна Новаков пред БНТ.

Делян Добрев: Рашков и Петков отменят демокрацията

„С ареста на Бойко Борисов, Кирил Петков и Бойко Рашков отмениха демокрацията“. Това каза пред БТВ депутатът от ГЕРБ Делян ...

По думите му каквото и да направи правителството, ще дойде до гласуване в Европейския парламент и ще си спомни дали някой от другата страна на границата го е наричал татарин и фашист. Ние възприемаме нашите сънародници от Македония като братя, а те ни наричат фашисти, негодува той. 

"Северна Македония трябва да се държи като кандидат-член в ЕС, а не България", настоя Новаков.

Цветелина Пенкова заяви, че в момента се водят преговори със Северна Македония и се работи по въпроса да бъде взето решение, което да е полезно и за двете страни. Няма да бъде взето решение, което да не е в интерес на България, увери тя и добави, че няма промяна в българската позиция по темата. 

По отношение на ембаргото върху руския петрол, Пенкова обясни, че мярката за отсрочката на ембаргото върху руския нефт се взима в интерес на хората, за да се защити цената на бензина като краен продукт в страната. В момента позицията на България е да се поиска отсрочка, за да се вземат съответните мерки. Мнението ни ще бъде взето предвид, особено в ситуацията, в която се намира страната със спрени доставки на природен газ, надява се Пенкова. 

Кирил Петков: Ветото за Северна Македония ще бъде вдигнато, когато си свършим работата

Всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление или неотстъпление от позицията ни за Скопие. Истината обаче е, че в дългосрочен план Р...

Тя не смята, че ще се стигне до налагане на вето на ембаргото срещу руския петрол. Не трябва да оставяме други държави да изземват функциите ни. ЕС трябва да е лидер в настоящата посока. Изход ще бъде намерен, но ние ще трябва да продължим да живеем в рамките на Европа и със загубилата страна от войната в Украйна, подчерта Пенкова. 

Андрей Новаков посочи, че рафинерията ни е структурирана да работи с руски петрол и определено ще трябва преструктуриране. Редно е в случая да се защити интереса на хората и цените на горивото по бензиностанции да не скачат повече, настоя евродепутатът. 

Според него има две ключови неща - реномето на министрите ни не е голямо високо ниво в Брюксел, но трябва да се възползват и довършат проучването за собствен газ в екваторията на Черно море. Новаков не би призовал да се проучва за газ там, където може да се отрови водата и почвата, но решението е такова, каквото трябва да се направи отдавна - България да заяви позицията си, че няма как да се справи без доставка на чужди горива. Вето върху мерките срещу Русия би имало доста негативен отзвук сред партньорите ни в Европа, изтъкна Новаков. 

Той посочи, че настоящите управляващи не ни разглеждат като ресурс, който може да влияе в Брюксел. 

Генчовска с охрана в Северна Македония

По искане на българските служби при посещенията си в съседна РС Македония външният ни министър Теодора Генчовска е придружавана от охра...

Още: Кирил Петков: Ветото за Северна Македония ще бъде вдигнато, когато си свършим работата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика