X
 
 

Европа иска отговори за убийството на Виктория Маринова

5894 7
photo of Европа иска отговори за убийството на Виктория Маринова
Снимка: стопкадър/YouTube
Европейската комисия очаква от българските власти оперативно разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

"Европейската комисия очаква оперативно разследване, което ще доведе до справедливост и ще изясни, свързано ли е това с дейността ѝ", каза Схинас.

Радан Кънев: Само Европа може да помогне със случая "Виктория"

"Въпросът не тук, във ФБ, да се разкрият причините за това ужасяващо убийство. Това не е възможно. Въпросът е, че българските власти с...

По-рано Арлем Дезир, председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заяви, че е шокиран от ужасното убийство и ще следи внимателно разследването. Той призовава българските власти да открият и подведат под отговорност виновните.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че ако е необходимо, европейските агенции могат да окажат помощ на българските власти в разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова.

Германия също призова МВР да проведат "бързо и всеобхватно разследване" за убийството на Маринова. Министърът на външните работи на Германия подчерта, че мотивите за убийството не са установени и не трябва да се правят спекулации.

Редица медии, отразяващи убийството на Виктория Маринова, допълват, че в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите страната ни е на последното 111-то място сред европейските страни.

Кореспондентът на ВВС в Русия Стив Розенберг отбелязва в своя Twitter профил, че вече не само в Русия разследващата журналистика е опасна професия. Той припомня, че на преди 12 на 7 октомври в Москва е убита руската журналистка Анна Политковская.

Илиян Василев: Щяха ли да признаят прокурор и държава, ако убийството на Виктория е поръчково?

"Питам ви, вие вярвате ли, че разследващите, особено главния прокурор ще допусне, ако се окаже, че убийството е поръчково от засегнатит...

Припомняме, че на 7 октомври бе съобщено, че тялото на Виктория Маринова е намерено в обрасло с растителност място под кортовете за тенис до река Дунав - на крайбрежната алея, използвана главно от любителите на джогинга. При откриването на тялото са липсвали мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата, както и част от дрехите. Установено е, че причина за смъртта е травма на главата в резултат на нанесени удари и задушаване. Намерена е ДНК, която е възможно да е на убиеца. Колеги на убитата журналистка потвърдиха, че тя е тренирала за участие в маратон.

Основно се разследват три версии – изнасилване, нападение заради работата ѝ и личния живот.

Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че се работи по всички версии за убийството и не се изключва нито една.

"Има екипи от Института по психология, които работят по линия на криминалната психология. Естествено те са присъствали на всички действия до момента с оглед да добият достатъчно информация и да направят психопрофил на лицето. Работим по версия както за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие също от такова лице или от някакъв личен мотив. Нито една версия не подценяваме, работим по всички", коментира Маринов. По думите му тяхна задача е била да разпределят екипите, така че паралелно да се работи по всички версии с оглед да не се изпусне нещо и загуба на време.

"Едно е ясно - извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки", заяви пред журналисти и главният прокурор Сотир Цацаров.

TVN предупреди да не се бави разследването на убийството на Виктория Маринова

Отговорните институции имат срок от 2-3 дни, за да успеят да си свършат работата и ако дотогава няма резултат, ръководството на TVN ще ...

„Приели сме, че не изключваме нито една от версиите. Не изключваме нито версия, свързана със случайно посегателство, нито версия, свързана с планирано посегателство“, посочи той и допълни, че е мобилизиран целият експертен капацитет на МВР. „Направен е анализ на всичко, което до момента е извършено от колегите от полицията в Русе и от окръжната прокуратура“, обясни главният прокурор.

На база на този анализ са планирани всички действия по разследването, които предстои да бъдат извършени във всички възможни насоки, осигуряващи доказването на всички възможни версии“, уточни Сотир Цацаров. „Нашата задача беше, от една страна, анализ на всичко направено до момента. От друга, с колегите от Русе да планираме какво предстои да се прави. От трета страна, да окажем необходимата логистична помощ с оглед осигуряване на експертизи и данни като доказателства, които следва да бъдат изискани“, каза още главният прокурор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Момата с плитките от снимката журналистка ли е? Тя няма интелектуално излъчване. Ако е така, днешната журналистика се е свлякла в клоаката на обществото.
 • партия Зелените 4 партия Зелените преди 1 година Профил на трол?
  Изпратете, моля, отговорите за убийството в Русе директно на психодесните от гротесктната "Демократична България" с вождове Иво Прокопиев, Иван Костов, Небръснатия Христо Иванов Бойкикев и Насю Атанасов-Базедовите очички. А, да не забравим редовия член- Радан Кънев с прозвището бай Х.й!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Европа иска! А, Азия и Америка не искат ли? Сам питам, за един приятел.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отговорите се съхраняват в Нов български университет- лабораторията на Иван Костов.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Играта май загрубя? Това ще бъде началото на края...
 • Пипи 1 Пипи преди 1 година Профил на трол?
  Българските власти не обичат отговорите, а въпросите! Но към няКОЙ друг. Стига да не е корпулентен. Може да е горски примерно, но да е Човек!
 • ДП(С) 1.1 ДП(С) преди 1 година Профил на трол?
  Обзалагам се, че убийството е дело на "горския човек". Той винаги живее и ще живее в умовете ни през тази /нова/ 2018 г.
  : 5 !
Последно в Актуално