Европа ни праща техническа и финансова помощ заради бежанците

37383
Европа ни праща техническа и финансова помощ заради бежанците
Снимка: БГНЕС

България ще получи техническа и финансова помощ заради бежанците. Следващата седмица предстои да бъде отпусната финансова подкрепа от европейската общност във връзка с проблемите с бежанците. Това е уверила еврокомисар Кристалина Георгиева на среща с премиера Пламен Орешарски и с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Върховният комисар на ООН за бежанците е в България по покана на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. С върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш обсъдихме различни аспекти на най-важния за нашата страна в момента въпрос – за бежанците, каза премиерът Пламен Орешарски, след срещата му с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Ксенофобията сред българите с рязък ръст

По принцип България е статистически една от най-толерантните страни по отношение на чужденци. Само за последната година обаче изследва...

Запознах върховния комисар с това, което правим от лятото насам, но и с решимостта ни да отстраняваме проблемите и да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят помощ. Засилили сме контрола на емигрантите, за да не допуснем хора със съмнителни мотиви в страната. Благодарих за подкрепата, до момента. Върховният комисар се отзова на нашето искане да продължи тази подкрепа.

На срещата присъстваше и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която даде оценка на действията, които са предприети до момента. Тя ни увери, че финансовата подкрепа от общността предстои да бъде отпусната следващата седмица, обясни премиерът Орешарски.

Върховният комисариат за бежанците ще изпрати технически екип в помощ на България, каза Гутериш. С премиера решихме да развием една програма за сътрудничество с българското правителство, за да помогнем на България да осигури защита и подкрепа на бежанците. Бих изразил моята висока оценка за дискусията, която имах с премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев. Решихме - да бъде изпратен технически екип, който да дойде в България другата седмица. Този технически екип ще има три основни задачи – изграждане на капацитета на Агенцията за бежанците, да се прецезира и опрости процедурата, за да може да ускори процесът за получаване на статут на бежанец, и да се подкрепи правителството в различни аспекти за бежанското общество. Ще мобилизираме нашите ресурси и капацитет, за да реализираме най-належащите нужди, обясни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Сирийското общество страда и заслужава подкрепата ни, каза върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. „Имаме 2,4 милиона сирийски бежанци в други страни. В Турция в момента има 700 хиляди бежанци. В Ливан, може би, 25% от населението са сирийски бежанци. В този контекст, солидарността на Европа е много важна, важно е европейските страни да държат границите си отворени”, обясни комисар Гутериш.

ГЕРБ иска оставката на председателя на агенцията за бежанците

Мисля, че е редно да поставим изисквания за оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Това каза ...

Той изрази благодарност към европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която подкрепя действията на съседните страни, защото други европейски страни също трябва също да бъдат ангажирани с бежанците.

„Идвам от Португалия и си спомням в началото на 90 години на миналия век, имахме подобна ситуация, спомням си група скинхедс, които убиха африкански мигрант, и започна зараждането на расизма, особено към африканските мигранти. Тогава медиите изиграха много решаваща роля, обществото да разбере важността на толерантността. Възможно е, в българското общество, да имате едно изригване на ксенофобия, важно е да се обясни, че бежанците са хора, които много са страдали, и имат право да получат солидарността, от която се нуждаят. Много лесно в момента е да се използват негативните чувства, затова е важно медиите да сътрудничат”, каза още върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика