Европейските избори - да не забравяме, че избираме за общо бъдеще на ЕС, напомня Теодор Стойчев

2611
Европейските избори - да не забравяме, че избираме за общо бъдеще на ЕС, напомня Теодор Стойчев
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Като говорим за избори, Централната избирателна комисия (ЦИК) е мястото, където да следим какво излиза непрекъснато. Така ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев коментира пред Actualno.com какво трябва да знаем относно процеса на предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), които ще се състоят в периода 23 – 26 март тази (2019) година.

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

Стойчев подчерта, че гласоподавателите трябва да гледат на сайта на ЦИК, за да се запознаят с всички условия и съответно правила, които регулират избирателния процес в България, тъй като става въпрос за европейски избори – но различното при тях реално е, че на тях не може да гласуват хора в трети страни т.е. извън ЕС. Отделно има и сайт evropeiski-izbori.eu, където може да се провери цялата релевантна информация за България и как протича изборният процес.

Кирил Вълчев: За да гласуват на евроизборите, младите трябва да приемат Европа като мечта

Европейските политици трябва да върнат вдъхновяващия образ на Европа, за да накарат младите хора да мечтаят и с желание да гласуват на ...

Стойчев напомни, че все още се очаква указът на президента Румен Радев със съответната дата, и добави, че по традиция в България гласуваме в неделя, но може да бъде избрана и друга дата в рамките на периода 23 – 26 май. Политическата кампания ще започне след като излезе президентският указ и тогава хората ще могат да се запознаят с кандидатите.

Какво е бъдещето на ЕС – личното мнение на ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент е, че пътят е федерализацията и повече политики, движени на общоевропейско ниво. Той каза и, че бъдещият път на ЕС е една от темите, които определят сегашните евроизбори и хората трябва да потърсят свои представители в ЕП и от тази гледна точка. „В България има политици с по-скоро федерални разбирания, има и политици с разбиране на завръщане на националните държави и влиянието им дори в европейския процес”, заяви Стойчев и „затова трябва да знаем кого избираме”. Същевременно обаче Стойчев напомни, че вероятно политическият дебат и за тези избори ще се съсредоточи върху вътрешни проблеми, но не трябва да забравяме, че гласуваме на европейски, не на вътрешни избори.

"Много от нещата, които виждаме като национални проблеми, ЕС не може да ги реши, защото няма национални правомощия – ако имаше, щеше да ги реши много по-лесно", каза още Стойчев. Ние трябва да си решим проблемите – по-федеративна Европа, ако щете едни Европейски федеративни щати, аз съм "за" един такъв съюз, който запазва националните особености, но върви към едно общо бъдеще, добави той. Отдавна отминаха времената, в които отделни европейски държави са решавали съдбините на света – ако сега няма обединение, ще бъдем много по-малки в глобалните отношения, смята ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България.

Конкретно що се отнася до важни за България политики, които минаха през ЕП, Стойчев посочи пакет "Мобилност" (бел. ред. – тази седмица може да има нов опит той да бъде прокаран). Според него обединението на българските евродепутати е довело до спирането на пакета, който раздели Източна и Западна Европа, като това обединение е помогнало да се търси обединение и с други държави, които имат същия интерес като българския. Друга политика, която Стойчев отличи, беше признаването на българското малцинство в Албания, както и фокусът върху Западните Балкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика