Европейските прокурори проверяват какви сме ги вършили по емблематични дела

1494
Европейските прокурори проверяват какви сме ги вършили по емблематични дела
Снимка: БГНЕС

Проверката на държавното ни обвинение от страна на петима прокурори от Великобритания, Холандия, Германия и Испания, както и двама експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК започва с шест дела.

Мисията ще проверява делата за източване и изпиране на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, прекратеното разследване срещу бившия депутат от БСП и някогашен председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, станало известно като "Медузите", и акцията срещу ексшефа на ДАИ Цветелин Цветанов, който бе арестуван наскоро заради корупция. Другите дела, които ще са обект на европроверка, са процесът срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, това за кражбата на фирма на немския гражданин с български произход Константин Мавродийски и дело за пране на пари, което се води в Пловдив, пише в. "Сега".

Европейските прокурори започват да ни проверяват, крие се какво точно проверяват

Днес (27 юни) официално започва работа европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура. Общо петима магистра...

Процесът САПАРД пък е емблематичен за бавното правосъдие. Делата по този случай скоро ще навършат 10 години протакане из съдебните зали. Материалите бяха разделени и бяха образувани две дела - за източване на 7,5 млн. евро с основен обвиняем бизнесмена Марио Николов и за изпирането им, където обвиняем е и бизнесменът Людмил Стойков. В момента едното дело се гледа в спецсъда, а по другото наскоро бе произнесена оправдателна присъда на втора инстанция.

Бившият шеф на ДАИ Цветелин Цветанов бе арестуван през април по подозрение в корупция. Тогава стана ясно, че той е бил подслушван малко след назначението си. От прокуратурата заявиха, че при ареста му у него са открити над 575 хил. лв. Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че нищо не знае за корупцията в ДАИ, въпреки че агенцията му е на пряко подчинение.

Припомняме, че заради делото срещу Гуцанов България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да плати 40 хил. евро обезщетение заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с които Гуцанов е "осъден" пред медиите. Самото дело беше спряно.

Ген. Кирчо Киров бе осъден на две инстанции за присвояването на близо 5 млн. лв. в различна валута от бюджета на Националната разузнавателна служба. Това дело се гледа от военния съд при закрити врати.

Петиция призовава ЕК: "Яневагейт" да влезе в европейската проверка на прокуратурата ни

Стартира специална петиция до Европейската комисия за включване на т.нар. дело „Яневагейт“ в проверката, която ще се прав...

Делото "Мавродийски" е от 2003 г. Мавродийски е собственик на 50% от фирмата "Роял Център" ООД заедно със сина си, припомни "Правен свят". Двамата са извадени от фирмата с решение на съдия Димана Йосифова от Софийския градски съд. В активите на фирмата е и имот от 4384 кв. м на бул. "България" в София, който бързо е продаден от новия собственик на ниска цена.

Освен проверка на конкретни дела ще се анализират и резултатите от корупционните дела, съобщиха от правосъдното министерство. Само преди няколко дни Цацаров за пореден път заяви, че в ГДБОП няма такива разработки и ако качеството на разследванията им остане на това ниво, скоро няма да има резултати като в Румъния. Ще се анализира как прокуратурата работи с другите органи, както и как магистратите растат в кариерата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика