Гаф на посланика ни в Москва, МВнР опитва да заглади нещата

7192
Гаф на посланика ни в Москва, МВнР опитва да заглади нещата
Снимка: БГНЕС

"Убеден съм, че сега трябва да приложим всички усилия за това да се постигнат по-бързи положителни резултати и да бъдат отменени санкциите. Санкциите – това са патология на международните отношения. Това не е нужно никому". Това заяви посланикът ни в Русия Бойко Коцев пред РИА Новости.

Коцев е заявил още, че България понася големи загуби заради санкциите по отношение на Русия и контрасанкциите на Руската федерация.

Русия забрани вноса на храни от България заради фалшиви сертификати

Русия забрани вноса на някои храни от България, след като София е предупредила Москва за неопределен брой случаи на фалшиви фитосанит...

„Това ни нанася сериозен ущърб. Много пъти държавните деятели на България говореха за това... Но санкциите не са самоцел. Това не е, за да бъде наказана Русия, а за да се намери мирно решение за ситуацията в Украйна, за да спре убийството на хора и да се съхрани живота им“, цитира още посланика ни в Русия РИА „Новости“.

Тези думи на българския посланик предизвикаха смут в дипломатическите среди.

От посолството в Москва изпратиха официално писмо, в което обясняват, че Република България има ясна и категорична позиция по въпроса за санкциите срещу Русия. Тази позиция е в пълен синхрон със съответните решения на Европейския съюз. Целта на санкциите е намирането на мирно, трайно и демократично решение на кризата в югоизточна Украйна.

Действително, санкциите не са желани от никого. Те са крайна, но единствено възможна в момента алтернатива на един много по-лош сценарий за развитие на събитията.

Кремъл отмени настъплението в Донбас

Сега ситуацията в Източна Украйна е такава, че всичко може да се случи. Това казва руският военен експерт Павел Фелгенгауер за украинск...

Условията за вдигане на санкциите също са ясно заявени от европейските лидери и са свързани с пълното изпълнение на Минските споразумения. Това е пряко задължение на страните по тези споразумения и тук Русия има своите големи отговорности. Именно тази позиция е твърдо и последователно изразявана от българската страна, включително в конкретния случай. Думите на посланик Бойко Коцев относно санкциите срещу Русия са били изтълкувани погрешно, като преди това некоректно са извадени от контекста на цялостното му изказване. За съжаление, това не е единичен случай на смислово изкривяване на дипломатически послания от руски медии, казват от посолството.

Убедени сме, че обективната журналистика е полезна на гражданското общество в Русия и би допринесла за намирането на правилните решения, включително в международен план, допълват още от посолството и МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика