Gemcorp писмено потвърдили, че меморандумът е прекратен, IP3 - още не

2491
Gemcorp писмено потвърдили, че меморандумът е прекратен, IP3 - още не
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

От Gemcorp писмено са потвърдили, че меморандумът е прекратен, от IP3 - още не. Това съобщи енергийният министър Росен Христов пред депутатите от временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. 

Меморандумът е с изключително широк предмет на действие във всички сфери в енергетиката, което дава предпоставка за голям обем информация за цялата енергетика на страната, посочи министърът. По думите му меморандумът бил изготвен извън министерството и дори юристите не са участвали, не били информирани, научили от медиите. "В министерството не е съгласуван и няма информация да е съгласуван с други министерства", подчерта той. 

По думите на министъра, искани са срещи в Булгаргаз и мини Марица Изток, направен бил опит за събиране на информация. "Представители на Министерство на финансите са пристигнали в мините и са поискали цялата финансова информация на дружеството. Мините са информирали БЕХ, поискана е заповед от Министерство на финансите и такава не е била предоставена. Впоследствие информация не е предоставена", разказа министърът.

След вземането на решението от българска страна за прекратяване на меморандума, е изпратено писмо с искане за прекратяване по взаимно съгласие, но отговор не е получен и тогава, от наша страна, е изпратено искане за едностранно прекратяване, разказа Христов. "Към момента считаме меморандума за прекратен", заяви той.

Христов съобщи още, че е сформирана комисия и че ще има дисциплинарно наказание на тези служители на министерството, които не са реагирали навреме, че няма потвърждение на предложението за прекратяване на меморандума. "Служителите на МЕ, които отговарят за договора, е трябвало да информират, че няма отговор на писмото за прекратяване, щяхме да вземем мерки, както направихме", категоричен е той.

Все още продължават вътрешни проучвания в министерството, чакат се доклади от различните дружества, каза още министърът. "Самата система за регистриране не е била използвана, т.е. информацията се набира на части", оплака се пред депутатите той. "На нас ни отне няколко дена дори да намерим този договор", изтъкна още той.

Опасения дали е прекратен меморандумът изрази Теменужка Петкова от ГЕРБ и изтъкна, че разпоредбата с арбитража остава в сила и след прекратяването за период от 2 години. 

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с Gemcorp

Десислава Трифонова и група депутати от ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморанду...

Министър Христов потвърди, че клаузите за арбитража и за конфиденциалност продължават действието си в следващите две години. "Това, което може да се направи е контрагентите да се откажат от претенции", каза той. Според него, що се отнася до клаузите за конфиденциалност, юристите трябва да се произнесат дали е възможно с взаимно съгласие да се прекрати тази отговорност. Христов отбеляза, че по Конституция, международни договори с клауза арбитраж, трябва да бъдат ратифицирани от парламента, но този договор не е и дали това се счита за международен договор, юристите следва да кажат.

В отговор на Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" дали има писмо от Gemcorp за прекратяване на меморандума, дали има претенции, финансови последици, неустойки или вреди от изпълнението на меморандума, Христов заяви, че такова писмо е входирано. "В момента установяваме дали има някакви плащания към тези компании или към компании, свързани с хората, които ги представляват. Към момента не сме установили и се надявам така ди си остане", каза той и добави: "Не сме установили последици от предоставянето на информация, което също потенциално би могло да бъде щета за България".

На уточняващ въпрос от страна на ДПС дали и от трите страни по меморандума е заявена воля за прекратяване, Христов посочи, че постъпилото писмо е от Gemcorp, а от IP3 още няма писмо. 

Смут по време на заседанието настана с влизането в залата на бившия енергиен министър Александър Николов. Първоначално той беше отстранен от заседанието от председателя на комисията Десислава Трифонова, тъй като не е бил поканен, но след гласуване бе допуснат като гост.

След заседанието пред журналисти Николов категорично заяви, че меморандумът е необвързващ и че никакви щети не са настъпили.

Десислава Трифонова: ПП се опитаха да дадат цялата енергетиката на една офшорна компания

Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен - това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова по БНТ. Тя обвини ПП, че са опитали да ...

Той потвърди позицията си, че когато един документ е неангажиращ, няма нужда да се прекратява и изтъкна, че въпреки това, е прекратен и изходящият номер може да се види. "Говорим за документ, който отразява добри намерения", подчерта той. Николов уточни, че проверките на финансовото министерство в мини Марица Изток и Булгаргаз били рутинни.

Меморандумът не е договор, подчерта още Николов. 

"Възможността за арбитраж е относно защита на Българя относно потенциално споделяне на данни", изтъкна още той. Според него ратификации се налагат, когато е налице ангажимент, а в случая ангажимент няма.

Депутатите от комисията решиха на следващи заседания да бъдат поканени за изслушване Александър Николов, Асен Василев, Лена Бориславова и Кирил Петков.

Преди да бъде закрито за журналисти заседанието, шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа пред депутатите, че ДАНС е ангажирана със случая с меморандума и е бил изслушван на ниво комисия в предишния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика