ГЕРБ обвини управляващите, че умишлено саботират предложенията за военна помощ на Украйна

3967
ГЕРБ обвини управляващите, че умишлено саботират предложенията за военна помощ на Украйна
Снимка: Actualno.com

Управляващото мнозинство умишлено саботира разглеждането на предложенията за предоставяне на оръжие на Украйна. Това каза народният представител от ГЕРБ - СДС Даниел Митов на брифинг в Народното събрание.

Коментарът му дойде след срещата на Външна комисия и министър Дмитро Кулеба в Народното събрание. 

Митов отбеляза, че в продължение на 20 дни проекторешения за военнотехническа помощ за Украйна не могат да бъдат разгледани на комисии. Според него време е декларацията на Народното събрание за Украйна да има някаква стойност.  Стана ясно, че ГЕРБ отново ще настоява тази точка да бъде разгледана. 

"На нас и на българските граждани ни омръзна да разбираме отвън, било от други правителства, било от ЕК, какви точно външнополитически разговори води българското правителство. По РСМ разбираме непрекъснато от Скопие какво са обещали българските управляващи. По Украйна ето прессъобщението след срещата на Дмитро Кулеба с българския министър-председателя. Вътре не се споменава нищо за военнотехническа помощ и че този въпрос е поставян. От интервюто на министър Кулеба разбрахме това", каза Даниел Митов.

От своя страна бившият външен министър от кабинета "Борисов 3" Екатерина Захариева припомни, че преди три седмици и половина е поискала тази точка да влезе в дневния ред на Външна комисия.

Кулеба: Тези, които не ни помагат, помагат на Русия

Тези, които днес не ни помагат, помагат на Русия. Това каза каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той направи изявление ...

"Единствените, които гласуваха подкрепа на тази точка да влезе в дневния ред, бяхме ние. Днес една от партиите от управляващата коалиция призова председателят на Външна комисия да включи точката", каза Захариева. Тя изрази надежда след това те да гласуват точката да влезе в дневния ред. По думите й крайно време е солидарността на думи да престане. 

Тя направи анализ и на думите на Кулеба, че който не помага на Украйна, подкрепя Русия. "Едва ли има човек в България, дори да не е специалист по външна политика, който да си мисли, че Кулеба е тук на протоколна среща и на каквито и да е други срамни неща, които чухме от страна на доста високопоставени народни представители. Ние изразихме ясна подкрепа, която имаме още от първия ден на тази война", каза още депутатът от ГЕРБ. 

Захариева направи коментар и за коментарите от македонска страна, че се е засилил езикът на омразата. Тя обясни, че първо е бил македонският президент, след това външният им министър, а сега се включил в "тази песен" и министър-председателят на югозападната ни съседка. Захариева обясни, че е била в Битоля по покана от българската организация там. "Нашата парламентарна група също беше поканена. Бяхме много хора. Хубаво е тези думи да ги чуе министър-председателя. Хубаво е да ги чуе тези думи министър-председателят, защото той дава много кредит на доверие", коментира Захариева. 

Вижте коя друга парламентарна група недоволства от отлагането на точката за военна помощ за Украйна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com