Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ отговори на Марешки: Няма да започваме процедура по излизане от НАТО

03 май 2018, 13:06 часа • 1634 прочитания

България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО.

По думите му подобни анонси водят до определени спекулации и внушения.

Той обърна внимание, че демократична общност в България е дала подкрепата си за всички правителства през всички 27 години именно заради това.

Предстоят ни много интересни европейски зибори, защото те ще бъдат много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС, допълни Цветанов.

"Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа и да бъдем част от НАТО", каза Цветанов, цитиран от Фокус.

Във връзка с тезата, че Европа всъщност взима от България, а не обратното, Цветанов заяви, че има солидарност. "Нека да припомним, че в момента, в НАТО, България и европейските държави не изпълняват ангажимента си за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт. Тези решения за стъпването и постигането на тези критерий го направиха прибалтийските страни и държави, които са застрашени от руското влияние и от това, на което всички ние сме свидетели. От тази гледна точка не смятам, че трябва да обвързваме политиките на ЕС с НАТО по този начин, по който е направено", каза Цветанов.

По думите му ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието ни в НАТО. Според Цветанов всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии могат да се случат.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес