ГЕРБ шикалкави, очертава се бизнесът да трябва да плаща на адвокати за куп дреболии

3307
ГЕРБ шикалкави, очертава се бизнесът да трябва да плаща на адвокати за куп дреболии
Снимка: БГНЕС

Скандалният Закон за адвокатурата е на път да мине с най-спорните си текстове. Това подсказа председателят на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

За да замажат положението, създадено на първо четене в Правната комисия, сега от ГЕРБ обещават да се доработи идеята адвокатите да заверяват документи. Според Кирилов причината е, че ще се създаде риск за търговския и гражданския оборот, пише в. "Сега". Точно това предложение на адвокатурата я вкара в жестока разпра с нотариалната камара, защото се иззема присъща дейност на нотариусите.

Призив на адвокат към адвокатите и депутатите заради Закона за адвокатурата

Правната комисия в парламента одобри през миналата седмица на първо четене промените, касаещи Закона за адвокатурата (ЗА). Това доведе ...

По думите му ГЕРБ няма да коригира най-спорните текстове, според които само адвокати ще носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби от името на бизнес клиенти. Няма да има промени и в текста адвокати да внасят финансови отчети или други документи в Търговския, Имотния и други регистри. Това стана ясно на заседанието на парламентарната правна комисия миналата сряда, на което проектът бе одобрен на първо четене. Гласуването му предизвика острата реакция на БСК, която предупреди депутатите с улични протести, ако продължат да лансират лобистките изменения.

Преди време срещу текстовете се обявиха и редица професионални организации - на нотариуси, счетоводители, куриери и пр., тъй като промените дават монопол на адвокатите върху дейности, за които не е необходим правен ценз. Това бе причината проектът да отлежава повече от година и половина в парламента.

Проектозаконът предвижда и солени глоби за лица, които действат като адвокати, без да са такива. И нотариусите, както и другите правни професии, са заплашени да попаднат под ударите на тази наказателна разпоредба. При нарушение се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив скача двойно. Кирилов заяви, че е бил "дълбоко изненадан" от това, че другите юридически съсловия се чувстват заплашени. Но обеща прецизиране на кръга лица, които ще подлежат на административно наказание, както и на цялата процедура по санкциониране, "за да се преодолеят създалите се опасения".

ГЕРБ не подкрепя и искането адвокатите да получат достъп до Националната база данни "Население", както и до Националния автоматизиран фонд на българските лични документи. Критиците на това предложение вече посочиха, че така биха се създали възможности за злоупотреба с лични данни и за нарушаване на търговската, банковата и данъчната тайна. Според самия Кирилов адвокатите и сега могат да получат такъв достъп чрез процесуалните закони.

БСК за Закона за адвокатурата: Под натиск от една гилдия се ограничават конституционните права

Приетият от Комисията по правни въпроси Закона за адвокатурата ограничава конституционно гарантирани права. Това се казва в позиция на ...

Данаил Кирилов обясни, че той и останалите вносители на проектозакона на ВАдС са се подписали под него, за да помогнат за разрешаването на "проблемите на една гилдия". И призна, че голяма част от вносителите са вписани адвокати, но уточни, че са заявили това обстоятелство при внасянето на проекта в началото на 2015 г., а някои още тогава са го подписали с особено мнение. Питана е Държавната комисия срещу конфликта на интереси (КПУКИ) дали депутати-адвокати могат да разглеждат проектозакона и органът се е произнесъл, че отсъства конфликт на интереси. Кирилов допълни, че не е "форсирал" обсъждането му, за да не се създаде впечатление за пристрастност. Но сега самата адвокатура започнала да оказва натиск върху парламента с решението си за стачни действия, което общото събрание на адвокатите от страната взе в края на февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика