ГЕРБ внасят в НС законопроекта за мажоритарния вот

1708
ГЕРБ внасят в НС законопроекта за мажоритарния вот
Снимка: БГНЕС

През тези повече от месец и половина сме говорили, че работим по наш законопроект за прилагане на мажоритарната система изцяло за провеждане на избори за народни представители. Готови сме и сме на финала на нашия законопроект. Това каза на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Планираме в четвъртък да бъде внесен в деловодството на НС“, уточни той.

„Под необходимо време за разглеждане на законодателните промени нямаме предвид нещо по-различно от това да се разгледат промените в рамките на 3, максимум 4 седмици“, обясни Данаил Кирилов. „Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото НС. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, коментира народният представител от ГЕРБ.

„Ако имаме една седмица повече време, означава, че ще имаме по-спокойна възможност да обсъдим детайлите“, допълни той. „ПП ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото НС“, заяви Данаил Кирилов, цитиран от Фокус.

В утрешния ден на извънредно заседание на правна комисия като председател на комисията съм предложил точка първа да бъде обсъждане на проекта за решение във връзка с проведения референдум, допълни той.

„На 14 ноември внесохме проект за решение на НС във връзка с резултатите от проведения референдум“, припомни той. „Предлагахме по трите въпроса, които са получили сериозната подкрепа чрез гласуването на избирателите НС, да подкрепим резултатите и да предприеме съответните действия“, обясни Данаил Кирилов. „Бяхме възложили на правна комисия до 15 декември да внесе доклад за второ гласуване в пленарна зала“, посочи народният представител и коментира, че ГЕРБ непрекъснато са били на разположение по този въпрос, макар да не са получили подкрепа от другите политически сили.

„До настоящия момент НС не е получило официално решението от ЦИК, защото това решение се обжалва пред Върховния административен съд“, поясни народният представител от ГЕРБ.

От "Шоуто на Слави" районираха България и света за мажоритарния вот

231 района у нас и 9 в чужбина - така изглежда картата на България и света, районирана за евентуален мажоритарен вот, представена днес ...

С оглед събитията от миналата седмица, това че други парламентарни групи правят опити за законодателна инициатива и след като получихме съобщението от Върховния административен съд, че на експертизата се дава нов 10-дневен срок. Това ни мотивира да поискаме все пак в оставащите няколко седмици на НС, като единствен орган, който би могъл да обсъди поставените въпроси да стартираме обсъждането с убеждението и с надеждата, че ще получим подкрепа и от други парламентарно представени политически сили, заяви той.

Поводът за днешната пресконфренция са тиражираните обвинения от страна на опозицията във връзка с нашата идея и призив към президента Радев, ако е необходимо, да се удължи работата на НС с една или две седмици, допълни народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

„Обвинението на опозицията е, че едва ли не искаме да замитаме нечии следи. Бързам да им отговоря, че ако ГЕРБ е имало желание някога да замита следи, най-малкото щеше да поеме мандата, връчен от президента Плевнелиев и да се опита да състави правителство“, посочи той. „Ако колегите от БСП бяха толкова искрени в своите притеснения, то те какво направиха - избягаха от отговорност, защото те също имаха тази възможност по Конституция, да направят правителство в 43-тото НС и да извадят наяве всички техни притеснения за корупция и за замитане“, коментира Александър Ненков.

„Що се отнася до желанието и призива на президента Радев за удължаване на работата на НС с необходимото време за приемане на промени в Избирателния кодекс, можем да кажем следното - на последните избори, без да казвам дали ние сме най-големите радетели за мажоритарна система или не, защото всеки един народен представител има разбиране за това кое е добре и кое не, макар че 13 000 гласа не са стигнали, за да бъдат приети като задължителни тези промени, тези 2,5 млн. души са гласували и като народни представители, дали ни харесва или не е друг въпрос, трябва да се съобразим с тях“, обясни народният представител. „Не става въпрос за някакъв популизъм, а за това, че на всеки едни избори определят тези, които отиват да гласуват, а не тези, които не отиват, това е Конституционно право“, каза още Александър Ненков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика