Герджиков към областните управители: Заминавате си, ако се заиграете за изборите

3709
Герджиков към областните управители: Заминавате си, ако се заиграете за изборите
Снимка: БГНЕС

Ако областни управители имат склонност да се заиграват непочтено, ще бъдат освободени и ще се назначат хора, които ще съдействат максимално за провеждането на честни избори. Това заяви на пресконференция служебният премиер Огнян Герджиков.

„За изборите ще отговаря силов министър и вицепремиер ген. Стефан Янев. Следователно ще бъде впрегнат и много мощен екип, който на места да може да следи за всички тези явления, паразитни и вредни”, посочи Герджиков, цитиран от БГНЕС.

„Ще потърсим абсолютното съдействие на областните управители. Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, ще бъдат освободени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за провеждането на едни честни избори. Не си правя илюзията, че няма да има опити и че някъде няма да има пробив, но поне няма да е в този мащаб, на който сме свидетели през последните години”, разясни Герджиков.

От своя страна служебният финансов министър Кирил Ананиев припомни, че съгласно чл. 18 от ИК организацията и провеждането на изборите, се възлага на правителството, а средствата се осигуряват от държавния бюджет. Били са направени редица консултации с ЦИК, от които с писмо е изразено съгласие за подготвената план-сметка за изборите. „План-сметката за изборите възлиза на 29,905 млн. лв. С тези средства се осигурява функционирането на всички министерства и ведомства, които участват в процеса за произвеждането на изборите. Те се осигуряват от преструктуриране на разходите или трансфери от централния бюджет. Предвидено е към 30 юни всички участници в изборите, които са получили средства по план-сметката да направят своя отчет”, обясни Ананиев.

Той обясни, че през 2014 г. тя е възлизала на около 25 млн. лв. „Заведено е дело във ВАС, където страна е ЦИК, която е направила мотиви, според които смята, че не трябва да се извърши във всички секции машинно гласуване. В ИК не е посочено в кои случаи не се прилага машинно гласуване. ЦИК ще защитят позицията си пред ВАС. По всяка вероятност днес ще бъде оформено делото и в рамките на 3 дни ВАС трябва да се произнесе. Ако се произнесе ВАС, че във всички 12 340 секции машинно гласуване, сме готови да променим сметката си, но мисля, че до там няма да се стигне”, обясни още Ананиев.

29,9 млн. лева ще ни струват предсрочните избори

29, 9 млн. лева ще струва подготовката и провеждането на предсрочните избори за Народно събрание на 26 март. Това става ясно от план-см...

Това, на което наблегна и президентът Румен Радев изключително много, когато направи първата си среща с нас, беше за един преглед във всички министерства за корупционни практики и неща, които будят съмнения, поясни служебният премиер.

„Едни от нещата, които биха събудили съмнения са обществените поръчки с последните седмици, когато кабинетът вече беше в оставка. Затова поставих много сериозно този въпрос и има срокове, в които помолих да се докладва, за да отнесем случаите към правоохранителните органи”, заяви Герджиков.

Те имат думата дали имат корупционни практики или няма. Трябва да се подхожда много диференцирано, за да не стане покрай сухото да изгори мокрото или да извадим очи, вместо да изпишем вежди. Това е много важна задача и трябва да се подходи много внимателно, за да няма неудачи”, обясни още той.

Запитан кои трябва да са основните теми, които България трябва да постави на това председателство, Огнян Герджиков поясни, че по този въпрос още служебният кабинет не е приел програма, за да може да каже отсега. Ще имаме специални оперативки с Деница Златева, свързани с тези въпроси, каза още служебният премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика