Герджиков: Назначаваме еврокомисар, ако 10 дни след изборите няма правителство

879
Герджиков: Назначаваме еврокомисар, ако 10 дни след изборите няма правителство
Снимка: БГНЕС

Ако след изборите на 26 март не бъде излъчено стабилно правителство, служебният кабинет ще номинира следващия български еврокомисар. Това потвърди премиерът Огнян Герджиков, който участва в дискусия за бъдещето на Европейския съюз /ЕС/.

"На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение. От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение - ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността затова", заяви той.

Герджиков: Срамота е в 21 век да продаваме хартиени винетки на границите

Премиерът Огнян Герджиков коментира ситуацията с продажбата на винетки на ГКПП "Дунав мост, която предизвиква големи опашки заради изис...

"Това трябваше да бъде направено от предишното правителство. Няколко месеца преди Нова година то знаеше, че на 1 януари 2017 г. няма да имаме еврокомисар, но предишното правителство не го направи и постави България пред деликатна ситуация", заяви още той.

България трябва да участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС, смята премиерът.

"Бялата книга сумира пет сценария за основните течения в ЕС днес… да ги направим шест, да ги направим десет... Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията "Ние сме против"", допълни той, цитиран от БНР.

Какво ни пречи да поискаме включването на България в най-перспективните планове на Европа - на по-висока скорост, попита Герджиков.

"Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазвала Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом - Европа. Отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж. Убеден съм, че България трябва да участва в анализа на предложните сценарии с критичен прочит какво печелим и губим. Европа от 21 век не е и не трябва да бъде закостеняло привързана към Европа от 20 век. ЕС винаги е съществувал на много скорости. Дори да се прояви това наименование, той така е и заченат. Европа на много скорости е измислена от тогавашния канцлер на Германия”, подчерта Огнян Герджиков.

Като пример за една от формите на различните скорости, той даде Шенгенското споразумение. „Този механизъм е една от възможностите, до които страните от ЕС прибягват. Друга форма е еврозоната. Всички членки, освен Великобритания и Дания, са длъжни да се присъединят. Самият факт, че две страни от ЕС нямат такова задължение е твърде показателно. Идеята за ЕС на две скорости беше подновена през миналата година, февруари 2016 г., когато външните министри декларираха вярата си в все по-сплотения Съюз, който позволява различни пътеки на интеграция. Българското председателство ще е времето, когато всички идеи от Бялата книга ще търсят общо европейско решение”, смята Герджиков.

Той заяви, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията, а като най-велико достояние на ЕС, изтъкна опазването на мира. „България и нейният народ са част от сбъднатата мечта, наречена мир. Европа е образец за приобщаването по мирен начин, на променящото се към по-добро държави. Десетилетия наред за нас държавите от Източна Европа ЕС беше мечта и надежда за живот, стандарт, правила, демокрация и свобода. Бялата книга сумира 5 сценария, да ги направим 6-10. Да видим измеренията на европейската мечта днес, 60 години след Римските договори. Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията ние сме против. Нека не се заблуждаваме, когато говорим за ядро и периферия на съюза и се борим със собствените си демони за скоростите за ЕС, това не е борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за отговорността ни към българските граждани”, категоричен бе служебният премиер, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел. „Искам Бялката книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, а и като път за реформа на България. Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредващи икономика, великолепна природа, буди хора. Кое ни пречи да поискаме включването на България в най-перспективните планове на Европа-на по-висока скорост?”, запита Герджиков.

От друга страна той посочи, че за България е важна и еврозоната. „Държа на изразеното си публично становище. България трябва да даде ясен знак, че искаме да влезем в преддверието на еврозоната. Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС. За това е необходима политическа воля. Ако в близко бъдеще бъдат направени стъпки към присъединяването към еврозоната, пречките за това биха били по-скоро политически, отколкото икономически и финансови, според експерти от ЕК”, заяви Герджиков.

Той отправи апел и към всички политически сили, които ще влязат в новото НС, да сключат парламентарен пакт, за да не посягат към вече изградените екипи, отговарящи за председателството. „Те са сформирани от хора - можещи и знаещи. Служебните правителства имат кратък времеви период. По време на моето служебното правителство искам да бъде чут. България ще бъде по-бедна, слаба и немодерна държава, ако сме извън ЕС. През 2025 г. Европа няма да има нищо общо с Европа днес. Затова трябва търсещи решения, а не мрънкащи и оспорващи наблюдатели”, изтъкна Огнян Герджиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика