Герджиков: Охраняваните лица сами да решават дали да ползват НСО

2261
Герджиков: Охраняваните лица сами да решават дали да ползват НСО
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според информацията министър-председателят е провокиран да направи проверката от "появилите се медийни публикации и запитвания от средствата за информация" по темата.

Герджиков пусна доклада от ревизиите. В него няма почти нищо за МО

Министерският съвет публикува Обобщения доклад за състоянието на министерствата в кабинета "Борисов 2" и дейността им по провеждане на ...

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.

С решение на Министерският съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.

Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност. Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон.

Actualno.com припомня, че от няколко дни съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради "конкретна застрашеност". Това става ясно от съобщение на Националната служба за охрана (НСО), публикувано във връзка с публикациите в медиите и разпалените дискусии по темата.

Герджиков пази баланс, заварил "нелошо наследство"

Имаме две основни задачи – изборите и председателството на ЕС, но това не означава, че не трябва да проверим какво наследство са ...

В съобщението се посочва, че по закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в случаи, в които се установи "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на Наказателния кодекс".

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика