Герджиков с първи думи като служебен премиер - ще разчита на подкрепа от президента

5629
Герджиков с първи думи като служебен премиер - ще разчита на подкрепа от президента
Снимка: БГНЕС

Ще работя за приемственост - с тези клиширани думи проф. Огнян Герджиков коментира новината, че ще стане служебен премиер на България.

"Не мислете, че това е лесно. Това е една огромна отговорност, една огромна тежест. Не беше никак леко да приема тази тежест върху гърба си, тъй като знам колко е трудно. Знам колко е трудно не само за България, светът е в едно състояние – турбулентно. Ние сме част от демократичния свят. Много ще разчитам на подкрепата на президента, също и на хората, посочени от него за министри в служебния кабинет", каза Герджиков пред БНТ.

Президентът събира кандидатите за служебни министри

Президентът Румен Радев извика в сградата на президентската администрация евентуалните министри в служебния кабинет, предаде репортер н...

Кои обаче ще са другите министри в служебното правителство? За най-вероятен финансов министър се спряга Кирил Ананиев, който и в момента е заместник на Владислав Горанов. Гълъб Донев, бивш шеф на Инспекцията по труда и заместник на Ивайло Калфин доскоро, е бил канен за социален министър, пише в. "Сега". Посланикът ни в Германия Ради Найденов е кандидатът за външен министър, а актьорът Рашко Младенов най-вероятно ще поеме културата. Пламен Узунов също бе гост на президента. За него евентуално ще бъде МВР. Узунов оглави пловдивската дирекция на МВР при Цветлин Йовчев и напусна сам по времето на Румяна Бъчварова. За министър на отбраната се спряга Стефан Янев. Той е бил 3 години военен аташе на България в САЩ. Заемал е длъжности в НАТО в Брюксел. Вариант за министерството на спорта е Васил Иванов-Лучано. Той бе пожелан в официално писмо до Радев от 40 спортни федерации и куп шампиони.

Много интересно ще е кой ще стане министър на енергетиката. Там фаворит изглежда Жаклен Коен, който се свързва с фирми, считани за близки до бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Справка във фирмените регистри показва, че той е държал 50% от акциите във фирмата "БТ Ем Джи", която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там - Иван Колев, е бил сред шефовете на "Приватизационен фонд Мултигрупелит" редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов. Жаклен Йосиф Коен фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече "Приватизационен фонд Никотиана - БТ" заедно с прокуриста на "Булгартабак - Холдинг" Иван Биларев. Той бе директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), но преди година внезапно бе уволнен заради "оптимизация". Освобождаването стана 4 месеца преди да изтече мандатът му, а негласната причина бе забавянето на заема от 650 млн. евро за БЕХ. Парите бяха нужни, за да може холдингът да изчисти задълженията на дъщерната си НЕК към двата американски теца - "Марица-изток" 1 и 3.

За здравен министър изглежда има доста кандидати. Едно от най-обсъжданите имена е на Илко Семерджиев, който заемаше поста при Иван Костов.Той бе член на ДСБ, а после стана председател на коалицията от партии "Десните". Семерджиев е сред най-противоречивите здравни управници. Бе сред основните двигатели на промяната в здравния модел през 2000 г., при която се създаде здравната каса. Първият й директор бе именно Семерджиев. По негово време се появиха личните лекари и заплащането за извършена дейност. Семерджиев е сред защитниците на пазарния принцип в здравеопазването и бе противник на промените, налагани от Петър Москов. Преди години стана клиент на прокуратурата заради договора за информационната система на НЗОК с компанията "АремисСофт", но делото бе прекратено заради липса на данни за престъпление.

Друго спрягано за здравен министър име е Дечо Дечев. Последният му пост бе като директор на държавната университетска болница "Св. Иван Рилски", оттам бе уволнен от Москов заради противопоставяне на здравната реформа и идеята за централизирани обществени поръчки за деветте университетски болници в София. Дечев обаче се смята за приближен до ДПС.

Фаворитите за служебния кабинет се очертават, първото посещение на Радев ще е в Белгия

След като вчера (23 януари) президентът Румен Радев обяви администрацията си, спекулациите относно бъдещия служебен кабинет се засилват...

До края на тази седмица съставът на служебното правителство би трябвало да я напълно ясен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика