Главното мюфтийство посочи колко дава Турция за ислямско образование у нас

4738
Главното мюфтийство посочи колко дава Турция за ислямско образование у нас

Само сектор „Образование” получава 40% от парите си в Турция. Става въпросът за четири училища и Висшия ислямски университет, обясни секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов в коментар относно присъствието на Турция по отношение на исляма в България. Получават се около 3 млн. лева на година общо, добави той.

Това финансиране е уредено още през 1999 година, по времето на Иван Костов, с двустранна спогодба. Поискахме финансиране като делегиран бюджет от Министерството на образованието, но ни беше отказано, каза Ахмедов пред Нова телевизия. 95% от децата, завършили в училищата, подкрепяни от Главното мюфтийство, отиват в български университети, настоя секретарят.

Мюфтийството подкрепя БПЦ за "Александър Невски"

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази своята подкрепа за храм-паметник „Св. Александър Невски“ в нарочно писмо до Него...

Твърде пресилено е да говорим как в Турция настъпва ислямизация, политически анализи не искам да правя, коментира Ахмедов. Той не счита, че Турция дава кой знае колко пари и отново повтори, че Главното мюфтийство е искало многократно пари от българската държава. Всъщност сега България дава около 350 000 лева годишно за мюфтийството, главно за ремонт на джамии. Турция помага за ислямското образование в България, това е, каза главният секретар на мюфтийството.

По отношение на вакъфските имоти, които са над 3000 и 1500 от тях са джамии, Ахмедов уточни, че Главното мюфтийство не иска да продава никакви имоти. Те се дават само под наем. Не се продават дори прилежащи имоти, подчерта Ахмедов.

Турция се ислямизира много бързо, настоя в противовес анализаторът Алекс Алексиев. Съвсем ясно е, че Дианетът (бел. ред. – турското министерство по религиозните въпроси) помага на Главното мюфтийство. Не може друга държава да ръководи мюфтийството, подчерта Алексиев. Това става в Австрия, в Германия, не сме само ние. Целта е да се ислямизира турското население, смята Алексиев. Дианетът съществува от 1924 година. Създадена е от Кемал Ататюрк, за да пречи на ислямизирането на светската държава. Ердоган обърна нещата – Дианетът вече има около 2 млрд. долара бюджет. Това е организация на сунитите, които проповядват дискриминация към всички други, включително и мюсюлманите-шиити. Това е краен ислям и няма да стигне до добро, подчерта Алексиев.

Не е вярно, че в думите на Мохамед няма призив за насилие. Това личи от хадитите (бел. ред. – хадис или хадит са словата на Мохамед, предавани устно и записани на хартия около 100 години след смъртта му, заради което западни учени оспорват основите на исляма като такъв, какъвто го познаваме. В арабската теология въпросът не се повдига открито – според оценки като тези в книгата "Сянката на меча" на Том Холанд арабските учени не смеят да говорят по темата, тъй като много лесно могат да бъдат буквално отлъчени от обществото, защото се навлиза в тема, която в християнството повдига Мартин Лутер се прочутите си 95 тезиса, от които започва Просвещението). Почти няма текст, в който да няма насилие, настоя Алексиев. И веднага уточни, че зависи как се „прилага” ислямът.

Мюфтийството възмутено от надигащата се ксенофобия в страната

Главно Мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България е силно обезпокоено от създаващата се ксенофобска атмосфера в стр...

Четох, че сега Главното мюфтийство иска да се измени законът, за да се носят бурки у нас – това е много страшно, констатира Алексиев, според когото Турция е заплашена от ислямизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика