Горещ ден в НС - дебат и гласуване на заема за 8 млрд. евро

14884
Горещ ден в НС - дебат и гласуване на заема за 8 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Гласуване на новия дълг в размер от 16 млрд. лв. е предвидено като точка втора в седмичния дневен ред на Народното събрание.

Прогнозите са за много тежък дебат, особено след изказването на председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова, която буквално каза, че сега ще се види дали Реформаторите, Патриотите и АБВ стоят зад правителството. От думите ѝ излезе, че ако те гласуват против законопроекта за Глобална средносрочна програма на България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, с организатори и дилъри Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ, то правителството няма да има необходимата подкрепа в парламента.

За ГЕРБ е от изключителна важност да споделят отговорността в колективна отговорност за дълговата спирала, в която вкарват България за пореден път. Това заяви лидерът на Единната народна партия и част от Коалиция "Десните" Мария Капон.

Малките партии в коалицията разбират колко важно за ГЕРБ е да гласуват солидарно този безумен заем при условията с до 10% лихва, настова Капон. Тук трябва да кажем, че само комисионната по заема ще възлезе на около 80 милиона евро. Тя ще бъде взета от консултанта, който е много вероятно да има и български подизпълнители. ГЕРБ са склонни да се търгуват само и само, за да получат тази публична подкрепа, докато малките партньори искат да получат още едно малко парченце от политическата власт. Утре ще научим не само кой как е гласувал, а след няколко дни ще стане ясно кое ще е поредното назначение, поредната част от властта, която ще е дадена, сигурна е Капон.

По въпроса с 10-те процента лихва Менда Стоянова вече заяви, че това е "максимален праг" и обикновено на пазарите не се стига до него, а до много по-малка лихва. И припомни - този заем ще се тегли за три години и по-голямата част ще е за покриване на стар дълг.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика