Готвим се да внесем проекта за нов Наказателен кодекс на 15-ти януари, каза Златанова

28118
Готвим се да внесем проекта за нов Наказателен кодекс на 15-ти януари, каза Златанова
Снимка: БГНЕС

Ще опитаме да внесем проекта за нов Наказателен кодекс на 15 януари, обяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, предаде репортер на БГНЕС.

Златанова отново посочи, че държи много на предстоящата дискусия по текстовете в Наказателния кодекс и очаква множество предложения при обсъждането на първо и второ четене в парламента. Вицепремиерът потвърди, че ще предложи проект без текста, който предвижда наказателна отговорност за фотографиране или записване на лице без негово знание, след като има такъв консенсус в медиите против член 146.

Новият НК не предвижда отмяна на наказанието доживотен затвор. Според Златанова в текста трябва да отпадне най-тежкото наказание т.е. то да е без замяна. Златанова посочи и че целият чл. 30, който предвижда български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Република България и се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години, касае военно време.

За коментарите, че избираме главен съдебен инспектор заради доклада на ЕК, Златанова припомни, че нямаме такъв повече от година, т.е. е изтекъл мандатът на Анна Караиванова. "Да, наистина на 22 януари имаме доклад. Дали има пряка връзка или не, аз не мога да кажа, но главен съдебен инспектор трябва да има", каза тя. Колкото до процедурата и краткото време за предлагане на кандидати, Златанова мисли, че "нямаше проблем да бъде и по – дълъг срока, но ако имаше други кандидатури, които да бъдат предложени в тези три дни щяха да бъдат предложени".

За случайното разпределение на делата Златанова посочи, че ще предложи на ВСС да се направи така, че протоколите да пристигат и във ВСС като втори контрол и там, ако има промени в разпределението, да се види защо и как ще се случи. С европейски средства ще бъде финансирано инсталирането на централизиран софтуер и централизиран сървър, който да се помещава или ВСС, или Министерството на правосъдието, съобщи министърът, като подчерта, че това може да стане в оптимистичния вариант до 2 години.

В началото на мандата ни заварихме правосъдна система, подложена на силен натиск от страна на конкретни министри от предходно правителство, подчерта правосъдният министър Зинаида Златанова. Няма нужда да се връщаме към тези наистина мрачни времена, ако използвам риториката на правозащитниците, но все пак е редно да се отбележи, защото това е изходна точка, каза Златанова при отчета за свършеното в министерството. "Знаете, че имахме магистрати на отчет, в кавички казано, пред правителството, имахме уволнения на магистрати, които не са съгласни с мнението на изпълнителната власт, присъди по медиите прочетени и т. н. Слава Богу всичко това е зад гърба ни", припомни правосъдният министър.

Зинаида Златанова посочи, че има заварени и неразрешени проблеми със сградния фонд, забавяне при изработването на ключови законопроекти, единият от които е Наказателният кодекс, натрупани са дългове от неплатени данъци към доставчици, много проекти, финансирани от ЕС или други донори, са забавени, някои с 33 месеца. Заварени са и редица неправомерни назначения. Министърът отчете, че след усилена работа през първите 6 месеца има подобряване на диалога с ВСС и спазване на принципа на разделение на властите, припомни и че бюджетът на съдебната власт е с 30 млн. лева повече за 2014-таа в сравнение с 2013 година. Усилихме работата по ключови законопроекти, посочи министърът. По НК от юли 2013 г. насам беше извършена много интензивна работа със специалисти, изтъкна тя и припомни, че новият текст е изпратен за съгласуване. Активно се работи по Закона за съдебната власт, който най-късно през февруари ще бъде предложен на вниманието на НС.

Министърът подчерта, че през тази година предстои представяне на стратегия за реформа на съдебната система, тя няма да бъде нова, а ще се надгражда върху стратегията от 2010 г. Зинаида Златанова изрази надежда, че в близките дни предложението за продължаване на съдебната реформа ще бъде публикувано и подложено на широко обсъждане. Целта е да има стратегия припозната и от НС, съдебната власт, не само изпълнителната власт. Златанова отбеляза и инициативата с академичната общност за реформа в правното образование. Предвиждат се редица мерки за подобряване на достъпа до услугите, които министерството предоставя.

Фоторепортерите поискаха от Златанова да бъде махнат чл. 146 от проекта за НК

Фоторепортери и оператори връчиха декларация на правосъдния министър и вицепремиер Зинаида Златанова, с която искат промяна на член 146...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com