Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Говорител на ЦИК не вижда съществени нарушения на евровота

30 май 2019, 10:00 часа • 3893 прочитания

Не бихме могли да говорим за съмнителни резултати, защото говорим за социологически проучвания. Не бихме могли да говорим и за контролиран вот – това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев относно случаи, при които огромен процент от гласовете отиват за една партия или преференциално за един кандидат – например в плевенското село Буковлък, където имаше сбиване с ромска фамилия в неделя вечерта (26 май).

На въпрос на bTV относно оплаквания за липсващ отчет на подадени преференции, Андреев заяви, че имало различни случаи – например ако преференцията не била отбелязана правилно. Той обаче потвърди, че е имало случаи на ненанесени преференции и затова се правела втора проверка. "В случаите на машинно гласуване не би трябвало да има неотчетена преференция – въпросът е после при отчитането", добави говорителят на ЦИК и отказа да коментира конкретни примери.

По думите на Андреев, има повторно преброяване и проверка на протоколи. А относно забавянето в броенето на протоколите, той каза, че чак вчера били докарани последните протоколи.

За финал Андреев беше категоричен – нямало е големи нарушения на евровота, които да го компроментират.

Същевременно директорът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов поздрави изборната администрация. И въпреки това, Константинов напомни, че много често протоколите са били попълвани много нечетливо и съответно неразбираемо. Той каза и, че за пръв път гласовете от чужбина са помогнали за спечелването на мандат – този на "Демократична България".

Константинов посочи и нещо друго интересно - че избирателите са под 6 млн. души, заради емиграцията. Според официални данни на ЦИК на сегашните евроизбори са гласували 2 095 575 души, а имащите право на глас са 6 288 656 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес