Хаджигенов посочи точен брой подслушвани и се подигра за руските шпиони, Биков му отвърна

7577
Хаджигенов посочи точен брой подслушвани и се подигра за руските шпиони, Биков му отвърна
Снимка: БГНЕС

Това е много смешно – хванали са трима пенсионери, които държат в ареста и това е великият шпионски скандал. Това е дребничка, примитивничка опорчичка – смешна история. Така адвокат Николай Хаджигенов, зам.-председател на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън” коментира версията, че ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев е освободен заради разкриване на руски шпиони. Тази версия беше извадена на бял свят първо от Бойко Борисов, после Димитър Георгиев я повтори.

По моя информация, 82-ма души са били подслушвани, 1/3 от тях са от БСП, каза адвокатът пред Нова телевизия. Той продължи – работили са ДАНС, ГДБОП и Вътрешна сигурност. Най-вероятно разрешенията за СРС (специални разузнавателни средства) са разписани без да бъде извършен контрол, смята Хаджигенов. Той е убеден, че е подслушван. И каза още, че подслушвания са правени преди изборите на 4 април и по времето на протестите от лятото на 2020 година.

Унищожиха основните доказателства, но вписванията за СРС няма как да се унищожат. Този регистър не може да се отвори, но в следващото Народно събрание ще направим временна комисия и ще го отворим, закани се Хаджигенов.

Димитър Георгиев беше личната вълшебна пръчица на премиера Бойко Борисов. Независимият главен прокурор Сотир Цацаров всяка седмица беше на оперативка, а сегашният – Гешев, говореше на „шефе”, по думите на Хаджигенов, напомняйки излезлите преди година записи с Борисов. Става въпрос за записа, известен като запис ПКП – заради казаното по адрес на Цвета Караянчева.

ГЕРБ не знаели за подслушване на политици, атаките били заради разбитата мрежа руски шпиони

На политическата сцена се появиха две неща - интервю на живо и интервю на запис. Бойко Рашков се опита да уволни журналисти. Това заяви...

Всичките тези свинщини няма как да се скрият, категоричен е Хаджигенов. Според него, освобождаването на Георгиев е първа стъпка – трябва да си идат всички до началник отдел.

Хаджигенов смята и, че твърдението за отнет достъп до класифицирана информация на вътрешния министър Бойко Рашков всъщност не е вярно. Той каза, че не му е дадено разрешение, обясни юристът.

Старите и опитните политици допускат една грешка – гледат йерархията. Съдейки от служебната биография на Пламен Тончев, той е наясно с нещата и вероятно е компетентен, добави Хаджигенов.

Отговорът

Няма да коментирам г-н Хаджигенов, защото е несериозен човек, отвърна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Утре ще дойде някой герой и ще каже, че не са 82, а 150, добави той.

Христо Иванов: Поредното избиване на зъби ли е подслушването на политици

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с ре...

Биков е убеден, че нищо няма да се разкрие за подслушванията до изборите, а след изборите ще бъде забравено.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че "ако те твърдят", че са засечени в телефонни разговори с "оперативно интересни лица" е едно, но целенасочено да бъдат подслушвани политици е нещо съвсем различно. "Твърдя, че министър-председателят (Стефан Янев) и МВР министърът (Бойко Рашков) трябва да излязат с доказателства за своите твърдения", каза Биков и напомни, че те мълчат вече няколко дни.

Това ръководство на ДАНС е единственото, нанесло такива удари – и на олигарси, и на шпиони, заяви Биков. И посочи, че Димитър Георгиев е бил уволнен само заради "уронване на престиж" т.е. за всичко. Вярвам на НАТО, не на Радев, каза още Биков в контекст на твърдение, че ДАНС получили висока оценка за работата си от Алианса.

Биков беше попитан за прословутата "Мата Хари" и дали службите са разбрали коя е тя, сложила ли е пари в шкафчетата в спалнята на Бойко Борисов или тези пари са си били там. Очакваме службите да излязат и да го изяснят - те не могат да говорят така, излиза и говори човек като Атанасов, обясни Биков. "Защото съобщиха за руските шпиони, за нея защо не казват", попита Виктор Николаев, а Биков отговори, че "може би премиерът" може да каже, но как го доказва - ситуацията е дума срещу дума.

"Това, което знам, е, че службите по този начин няма да почнат да работят по-добре", каза Биков. За него случилото се е предизборно, защото служебното правителство работело като предизборен щаб на президента Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com