Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Прокуратурата и ДАНС се връщат в ролята на политически инструменти

21 април 2024, 14:46 часа • 5535 прочитания

“Продължаваме Промяната - Демократична България” си поставя за цел да спре Делян Пеевски в запазването на влиянието му в прокуратурата, съдебната власт, регулаторите и службите. Това заяви по БНР лидерът на “Да, България” Христо Иванов, според когото това е фундаментален въпрос за начина, по който ще продължи да съществува републиката.

Фундаментален въпрос

“Въпросът е фундаментален не от моя гледна точка, а за всеки един гражданин. Моментът, в който тези органи могат да бъдат използвани за политически бухалки, е много близо до употребата им за отнемане на бизнеси и репресиране на хора. Това е връщане към империята на страха, а следващото ѝ издание ще бъде много по-брутално, отколкото сме го виждали досега”, предупреди Иванов. Той посочи още, че прокуратурата и ДАНС вече яростно се връщат обратно в ролята на политически инструменти.

Още: Христо Иванов: ГЕРБ трябва да решат дали ще са с Пеевски

“Големият въпрос на тези избори е дали ще продължим реформите, или ще позволим на г-н Пеевски да удържи своето влияние в политическата система, регулаторите, съдебната власт, службите и ще наблюдаваме същите неща”, заяви политическият лидер. Според Иванов служебните министри на правосъдието и вътрешните работи са назначени, за да не бъде възпрепятствано купуването на гласове и за да се подсигури съюза на Пеевски с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, чийто заместник Мария Павлова оглави правосъдното ведомство. Иванов обвини отговарящия за Върховна прокуратура Сарафов в нарушение на Конституцията заради срещите с и оказвания натиск над Живко Коцев, който е обект на процесуални действия от Софийска градска прокуратура.

Нарушение на Конституцията

“Това е нарушение на Конституцията. То се случва именно, за да се запази ролята на главния прокурор. Именно затова заместник главният-прокурор е назначена за министър, за да атакува Закона за съдебната власт и да спре реформата. Всичко това е, за да може г-н Пеевски да запази безконтролното си влияние върху съдебната система и да може да подсигури политическите си сделки”, подчерта Иванов. Той окачестви като цинизъм и злоупотреба твърденията, че ПП-ДБ има свои министри в служебния кабинет на Димитър Главчев.

“Не сме имали дори един разговор с Главчев - за разлика от Пеевски и Борисов мога да го заявя отговорно. Главчев до такава очевидна степен е под преките директиви на Пеевски, че не виждам кой и с какво парламентарно мнозинство би го преизбрал като премиер”, каза Иванов в отговор на въпрос на водещия. Според него служебният министър-председател е показал неспособност да бъде независим, което поражда въпроса дали би могъл легитимно да се завърне на поста си като председател на Сметната палата.

Още: Съветникът на премиера: Утре ще има решение за външния министър

Въпрос към Румен Радев

Лидерът на “Да, България” риторично попита защо президентът Румен Радев е заел позиция по казуса с външния министър, но отказва да коментира шефа на МВР, който трябва да гарантира провеждането на честни и неутрални избори. Той напомни, че Радев мълчаливо е допуснал в състава на служебното правителство да влезе и представител на прокуратурата.

“Има твърдения, че Калин Стоянов обслужва Пеевски. Има изключително голямо напрежение около неговата роля и това бе един от поводите да се стигне до настоящата политическа криза. Как така човекът в центъра на политическата криза може да бъде част от неутрален кабинет и то на позиция с пряко отношение към провеждането на изборите? Има сделка и това е абсолютно очевидно от избирателния начин, по който се действа”, коментира Иванов. Той подчерта, че формацията му ще продължи да се бори с едноличните и безконтролни центрове на власт около Пеевски или президентската институция, която дължи отговори за скандалния договор с “Боташ”.

“Трябва целенасочено като общество да бягаме от моделите, които позволяват концентрация на власт и да вървим към модели, които позволяват споделяне и баланс между различни политически сили, така че никой да не може да държи ножа и хляба или бухалката и парите, за да може еднолично да взима решения. Само тогава никой няма да може да командва медиите и гражданите ще бъдат свободни. Разделението на властите е постижение на цивилизацията. Ако някой иска български Путин, това си е негова работа”, заключи Иванов.

Още: Служебното правителство на Главчев приветства американската помощ за Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес