Христо Иванов за ветото: Позицията на президента е шизофренична

3214
Христо Иванов за ветото: Позицията на президента е шизофренична
Снимка: БГНЕС

Мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията на президента е изначално шизофренична, защото той продължава да не може да осъзнае големия философски проблем на този закон.

Това коментира пред БНР лидерът на "Да, България" Христо Иванов по повод обявеното президентско вето върху приетия преди Нова година антикорупционен закон.

Президентът откри Новата година с вето върху Антикорупционния закон

В първия работен ден на Новата година президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на...

Големият философски проблем на този закон е, че за да охраняваме корупционното статукво, трябва да има имитация на мерки за борба с корупцията и този закон изначално е една такава имитация, в която и БСП, и президентът се включиха, смята той.

По думите на председателя на "Да, България" страната ни има антикорупционен орган и този орган се нарича прокуратура, "защото корупцията е престъпление и тя се преследва основно със средствата на наказателното производство, чийто господар и основна сила е държавното обвинение – прокуратурата".

"За да борим корупцията ефективно, трябва да имаме реформа на прокуратурата, така че тя да се превърне в ефективно средство за борба с корупцията, докато в момента българската прокуратура не само не се бори с корупцията, а тя е източник на корупция, ако трябва да цитирам председателя на Венецианската комисия", смята Иванов.

По думите му парадоксът е, че "за да охраняваме това корупционно статукво, за да не пипаме неговия институционален фундамент, правим една имитация. Тази имитация рискува да се превърне в “бухалка от ново поколение". Това е изключително опасен закон, смята Иванов.

Цачева за антикорупционния закон: Парламентът бламира проекта на правителството

Коментарът на Румен Радев при налагането на вето на антикорупционния закон не държи сметка за съществуващия правов ред. Разследването н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика