Христо Панчугов: Гласуване по пощата у нас ще е абсурдно

1812
Христо Панчугов: Гласуване по пощата у нас ще е абсурдно
Снимка: БГНЕС

„Отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пандемия трябва да легне на плещите на ЦИК“, коментира по БНР политологът Христо Панчугов продължаващите консултации при президента Румен Радев за провеждането на изборния процес.

„За съжаление политическите партии не успяха да надскочат тясно партийните си интереси, същото важи и за президента и правителството, които за пореден път влязоха в схватка кой ще извади дивиденти.

Най-важните консултации бяха на президента със Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването, но тази среща на мен не ми даде отговор как ще се гарантира на гражданите безопасно провеждане на изборите.

Няма как да хакнат няколко милиона писма - ще трябва да го правят едно по едно и ще им е трудно

"Те са доказали, че и за един ден може да гласуват закони". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за организация...

Здравните власти трябва все пак да опишат как би изглеждало провеждането на изборите при различна епидемиологична обстановка – да има поне два или три плана при различна ситуация с пандемията“, заяви още Христо Панчугов.

По думите му гласуване по пощата у нас ще е абсурдно – нито има доверия в пощите, нито някога това е правено и няма време да се организира.

„Огромни съмнения имам и към машинното гласуване, въпреки че за него се говори много по-отдавна. То ще бъде въведено – ще може да се серитифицират машините, но не виждам време да се убедят гражданите, че и този процес на гласуване е реален и прозрачен и надежден, хората не са свикнали с такъв тип гласуване.

Сертифицирането също трябва да е публично. За да има доверие в честността на вота в ситуация на извънредна обстановка, ситуация, в която всички партии се съмняват в честността на вота, няма нищо по-важно от това българските граждани да запазят доверието си, че резултатите ще отразяват техния вот.

Най-разумното и логично е въвеждането на мобилната урна, това е най-близко до това, с което са свикнали българските граждани" - това каза още политологът.

ДБ предложи на Радев онлайн излъчване на изборния процес

Изборният процес да се излъчва онлайн, предложиха от Демократична България на консултацията с президента Радев. Ако не целия изборен д...

"Това налага и най-малък риск за всички участници в него".

Припомняме, че на петъчните консултации при президента Румен Радев Мая Манолова и адв. Николай Хаджигенов настояха за гласуване по пощата.

Ще настояваме за гласуване по пощата и за отваряне на МИР в чужбина, както и за гражданска ЦИК. Това заявиха Мая Манолова и Николай Хаджигенов на консултацията. Техните формации "Изправи се.бг" и Отровното трио бяха поканени на разговор във връзка с подготовката на предстоящите избори.

Сред предложенията им е и сформиране на гражданско наблюдение под егидата на президента - алтернатива на ЦИК. Мая Манолова припомни, че във Великобритания досега българите гласуваха в 52, а сега вече само в 35 секции. Това трябва да бъде взето предвид, ако ще се отваря Изборият кодекс, смята тя. Като изчерпателен, задълбочен и панорамен поглед определи Радев нейното изказване и поясни, че ЦИК категорично отгазват да регламентират гласуване с мобилни избирателни кутии. Николай Хаджигенов заяви, че проблемът с гласуването на карантинираните може да бъде решен с гласуването по пощата.

В рамките на един месец всеки подава заявление, ще му бъдат изпратени бюлетини, така се практикува в Европа и света, каза той. Според него този механизъм може да бъде приложен и в чужбина, дори без да се отварят нови секции. По думите му този вариант решава и проблема с машините. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика