И без имунитет: Има ли от какво да се притеснява Борисов?

8747
И без имунитет: Има ли от какво да се притеснява Борисов?
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, поискан от прокуратурата заради "Барселонагейт". С уговорката, че решенията на Борисов обикновено са предпоследни и подлежат на внезапни ревизии, доброволният му отказ от имунитет е добра новина за управляващата коалиция.

Въпросът за този имунитет бе не просто неудобна тема, а заплашваше да се превърне във воденичен камък за управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ. Особено за партиите на промяната, които в продължение на години се заричаха пред избирателите си, че ще направят всичко възможно, за да осветят корупционните скандали, в които се замесиха ГЕРБ.

Нинова за Денков: Трябва да има разлика между поведението на академик и пожарникар

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сравни премиера академик Николай Денков с лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов. Прич...

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ обаче си подадоха ръце за съвместно управление. Поради това стана малко вероятно парламентът да гласува свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ.

В 49-тото НС бе създадена специална комисия за поисканите от прокуратурата депутатски имунитети. Но до момента комисията не е свършила нищо и това засилва подозренията, че нейната основна цел е да протака.

На какво се дължи обратът?

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението на БСП въпроса за имунитета на Борисов да бъде включен в дневния ред. "Против" предложението бяха 68 депутати от ГЕРБ и ДПС, 52 от ПП-ДБ се въздържаха; "за" освен БСП, бяха "Възраждане" и ИТН.

Някой би казал, че ПП-ДБ не смеят да закачат Борисов, за да не се разпадне "сглобката" - кабинетът "Денков". Фактът, че ДПС гласуваха "против" пък дава още един довод в подкрепа на тезата, че и движението е част от управленската формула.

"Маркет линкс": 28% от българите дават живот на кабинета „Денков-Габриел“ до местните избори

Очакванията на обществото са, че животът на кабинета „Денков-Габриел“ ще бъде кратък. 28% от българите са на мнение, че той...

Досега Борисов упорстваше и отказваше да даде имунитета си сам. Ако сега изпълни обещанието си и го направи, от ПП-ДБ ще могат да си отдъхнат: няма да им се налага повече да играят по неволя във филма "Спасяването на лидера Борисов".

Разбира се, основният въпрос е на какво се дължи обратът в позицията на водача на ГЕРБ за имунитета. Може би причината е, че временният главен прокурор Сарафов още преди две седмици е наредил на Върховната касационна прокуратура да изземе разследването за "Барселонагейт".

В българската съдебна система всичко ще остане постарому?

Има основания да се смята, че зад Сарафов стоят интересите на ГЕРБ и ДПС. Преди да бъде отстранен от ВСС, бившият главен прокурор Гешев поиска накуп няколко депутатски имунитета, включително този на Бойко Борисов. Тогава Гешев заяви, че има "политически график" за неговото спешно отстраняване от поста главен прокурор - график на Борисов и Пеевски. Междувременно Сарафов рязко се обърна срещу Гешев и започна да го атакува.

Ако Сарафов действително е инсталиран във ВСС от хората на ГЕРБ и ДПС, Борисов няма от какво да се притеснява в съда - Сарафов със сигурност си е направил изводите от съдбата на предшественика си.

Борисов: Ще се разберем за регулаторите (ВИДЕО)

„И сега за регулаторите ще се разберем“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. По думите му разгово...

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще са доволни от такава развръзка. Борисов, разбира се, също ще е доволен. А Темида за пореден път ще трябва да преглътне горчивия хап на реалността: в съдебната система на България всичко е и ще продължава да бъде постарому.

 

Още по темата: Имунитетът на Борисов пада: Значи сделката е нова

 

 

Борисов: Да ми прощават компромисите, струваше си за цивилизационния избор на България

Струваше си България да я изведем на позицията, на която е направила своя цивилизационен избор. Да ми прощават компромисите, но в името...

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще тръгне ли делото за пране на пари срещу Елена Йончева докато е без имунитет?

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика