Икономическата комисия единодушно подкрепи президентското вето за приватизацията

1545
Икономическата комисия единодушно подкрепи президентското вето за приватизацията
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм подкрепиха наложеното от президента вето върху последните промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, предаде БГНЕС.

На провелото се извънредно заседание членовете на комисията се съобразиха с изложените от държавния глава Румен Радев мотиви и отхвърлиха върнатите за повторно разглеждане текстове, които предизвикаха общественото недоволство и бяха определени като лобистки.

След ветото: И Борисов поиска промяна на "поправката Домусчиев"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната група на ГЕРБ "да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и с...

"Ако някога сме искали редник Киро или редник Раян да пазим, нямало е да заведем дело срещу KGM Maritime Shiping AD". Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание по-рано днес. Поводът за изявлението на премиера бе тъкмо спорният законопроект за приватизация и следприватизационен контрол.

От Парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че ще подкрепят мотивите на държавния глава. Заради промените обаче ГЕРБ бе обвинена в лобизъм. Случаят предизвика спор в коалицията след като през април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Българския морски флот (БМФ) да бъде променен. По този начин бе създадена опасност приватизационните договори да могат да бъдат променяни по всяко време, въпреки че е забранено по закон.

Що е то поправката "Домусчиев"?

"Поправката Домусчиев" предвиждаше приватизаторът да не се придържа към специфичните задължения на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, за повече от 5 години. Разбира се, типично за България, тази поправка влезе в сила със задна дата. Със законовата промяна Кирил Домусчиев ще си спести плащането на неустойки за неизпълнение на приватизационния договор за "Български морски флот", които са близо 60 млн. лева.

Президентът наложи вето на разпоредби от Закона за приватизацията

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол зар...

Промяната постилаше килим и пред купувача на "Булгартабак холдинг", свързван с Делян Пеевски - по принцип той е длъжен да запази предмета на дейност дълго, но сега "дълго" вече е с друг времеви ракурс. Другият печеливш от прокарването на промените би бил бъдещият партньор на Пеевски във вестникарските му дружества "Ню имидж", който купи преди 12 години "Бояна филм". "Ню имидж" има задължение да не продава земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години, но с въпросните поправки, задължението би останало.

Измененията бяха внесени от депутати от "Обединените патриоти" - "Атака" (Николай Александров) и ВМРО (Емил Димитров - Ревизоро), а вицепремиерът Валери Симеонов (лидер на третия участник в патриотичната коалиция НФСБ) ги свърза с интересите на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, които по негови оценки трябва да платят 58 млн. лв. неустойки за неизпълнени задължения след приватизацията на Българския морски флот преди 10 г. Симеонов дори заплаши, че НФСБ ще напусне управляващата коалиция, ако законът бъде приет, но това засега не се е случило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика