Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г.

5131
Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г.
Снимка: Студио Actualno

“Няма да бъдат правени компромиси и това, което се случи през 2014 г. с конституционната реформа, която беше “опраскана” между две четения и Христо Иванов си подаде оставката като правосъден министър. Няма да позволим да стане като тогава. Ако пак бъде направен такъв опит, всички ще загубят. Ще оттеглим Атанас Славов от кабинета, а премиерът Николай Денков вече даде заявка, че ще подаде оставка”. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ 1.

Мирчев заяви, че трябва да бъде преосмислено мястото на Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни промени. Защото тя трябва да бъде съставена от хора, които не са разделящи, и че дори партийните лидери не трябва да в нея, както се отдръпна Христо Иванов. 

Мирчев: Не сме изпрали Пеевски, ще говорим с всички за конституционната реформа

Не, не сме изпрали нито Делян Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Винаги сме казвали, че за конституционната рефор...

“Без да съм юрист, трудно ми е да повярвам, че Пеевски е експерт по конституционализъм”, каза депутатът. И обясни, че народните представители от ПП-ДБ са гласували против него, а 8 знаково са се въздържали, въпреки че и тези гласове имат статута “против”, защото само “за” са в аритметиката на подкрепящите. 

Принципът е партиите сами да решават кого в коя комисия да пратят, но има случаи, в които някои хора са неприемливи. “С нашето гласуване казваме - ние зачитаме правото ДПС да предлага когото иска, но не сме съгласни за Пеевски”, каза Мирчев. И добави, че  отношението на “Демократична България” към него е категорично от години, но “ние не сме влезли в Народното събрание да се занимаваме с него, а да променяме страната”.

По повод изказването на експремиера Иван Костов, че сегашният парламент няма капацитет за конституционни промени, Мирчев отговори, че в комисията ще бъдат канени за експертно мнение и редица конституционалисти, които не са депутати. 

Мирчев определи като реваншизъм, а не като правосъдие активността в последните седмици на главния прокурор Иван Гешев. “Той дори един обвинителен акт не може да изготви като хората. Реши да влезе във война с тези, които го свалиха, а те са същите, които го назначиха. Правилният начин да бъде освободен беше, например, с аргументите на правосъдния министър Надежда Йорданова миналата година, а не защото каза, че политиците са боклуци. Искаме да няма никога повече някой като Гешев, като Цацаров или като Филчев”, каза депутатът от ПП-ДБ.

Депутат срещу министър: Има ли демокрация в Русия?

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев поиска на парламентарния блиц контрол днес отговор от ...

ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Мирчев определи като саботаж на правителството оттеглянето на зам.-министрите и областните управители в последния ден на служебния кабинет. “Президентът Радев има право да е путинофилът на републиката, но той трябва да отстоява интересите на страната, не може да оттегли тези хора, като стане наводнение, къде е областният, кой ще поеме отговорност?”, попита народният представител. 

Той не може да повярва и че президентът напусна ложата си в пленарната зала преди националния химн при клетвата на правителството “Денков”. “Камерата показа, колко е разочарован президентът, че има правителство. Не знаем какви ангажименти са поемани - руски ли, какви”, добави Мирчев и изрази надежда да не са верни публикациите, че Румен Радев е член на масонската ложа “Слънце”. 

По повод оттегления от кабинета зам.-министър на земеделието Дамян Дамянов, който се оказа съпричастен към “Държавна сигурност” и остана едва 3 часа на поста си, Мирчев заяви, че това е старо изискване на ДБ в политическите кабинети да няма хора, сътрудничили на комунистическите тайни служби и този принцип твърдо ще се спазва при назначенията.

Мартин Димитров от ДБ: Грешен ход на ДПС да пратят Пеевски в конституционната комисия

"Демократична България" преследва една и съща цел от самото си създаване и ще търси съгласие за конституционна реформа с всички парламе...

Поведението на симпатизантите на “Възраждане” в парламента с недопускането на депутата Явор Божанков до трибуната и акцията при  прожекция на филм в столичното кино “Одеон” Мирчев обясни с изнервеност у Костадин Костадинов и съратниците му и търсене на ескалация на напрежението заради това, че вече има редовно правителство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика