Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Христанов: Тези избори белязаха началото на края на ГЕРБ

18 юни 2024, 19:22 часа • 1882 прочитания

„Тези избори белязаха началото на края на ГЕРБ. Отливът от ГЕРБ е забележителен. Хората показаха вот на недоверие. Те не желаят повече да бъдат баламосвани“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Иван Христанов, съпредседател на „Единение“ и бивш зам.-министър на земеделието в кабинета „Петков“.

„Въпреки оттеглянето си, надявах се, че в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще надделее здравият разум. Критикувахме действия, които ще доведат до днешния ден“, обясни той.

Още: Иван Христанов участва във филм на BBC за разкритие на най-голямата финансова измама в света*

„Изобщо не вярваме в изборните резултати на „Единение“. Наши екипи проверяват секция по секция. Виждаме проблемът, с който се сблъскахме през 2017 година. Има едни хора, които броят гласовете по угоден за тях начин“, посочи съпредседателят на „Единение“. „Голямото разочарование е, че борбата ни през 2017 година и 2021 година да влязат членове в СИК, които да гарантират верния резултат от гласуването“, добави Христанов.

Според него партията ще продължи да надгражда. Следваща стъпка е съставянето на голяма коалиция, включваща Методи Лалов, Кремена Кунева, гражданско движение БОЕЦ, партия "Зелено движение" и други. „Притеснени сме от неадекватното отразяване на вота на гражданите, защото това обезкуражава хората“, коментира той.

Още: Иван Христанов: ГКПП „Капитан Андреево“ е каналът за трафик на наркотици към Европа

„За да се стигне до санкционирането на председателя на ДПС по закона „Магнитски“, са намерени убедителни доказателства за корупционна дейност. В своята работа аз се убеждавах, че около партията гравитират огромни криминални кръгове. Журналистът от bTV Марин Николов разкри два от тях – единият около ДФ „Земеделие“, а другият с „Капитан Андреево“, подчерта Иван Христанов.

„Виждаме амбиция да се управлява. Тези хора казват, че искат лъвския пай, искат да определят бъдещето на България. Хората няма да се съгласят България да бъде ограбвана по начина, по който се случваше преди години“, категоричен е той.

Ситуацията на „Капитан Андреево“

„С прискърбие следя какво се случва на „Капитан Андреево“. Върнаха мафията. Тя си прави каквото си иска. Трафикът на наркотици си върви. За един „гьол“, който струва 1 млн. лева, дадоха 10 млн. лева на фирмата уж да го изкупят. За една лаборатория, която пряко сили струва 1 млн. лева, дадоха 10 млн. лева уж да я изкупят. Върнаха товаро-разтоварната дейност, където е контролът на наркотиците. Те това искаха. Това са хората, контролиращи трафика на наркотици през последните 12 години. Те си имат властта, а не лоби“, категоричен е той.

Още: Заявка за национална, не за квартална партия: Иван Христанов в "Отговорите" (ВИДЕО)

„Тези отношения няма как да се развият без управляващите. Ние отидохме и за два месеца ги пометохме, махнахме ги. Да, водеха се дела, но всъщност задържахме фронта дълго време – до кабинета „Денков“. Служебните кабинети задържаха фронта. Никой не може да ме убеди, че ако един зам.-министър може да постигне това, един министър-председател предните 10 години не е могъл. Това е било покровителство. Държавата купи лабораторията. Уж е там, но проблемът е в разтоварно-товарната дейност. На границата не може да има частни фирми – това е“, каза още Иван Христанов

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес