Иванов: Новият антикорупционен орган може да се превърне в бухалка

873
Иванов: Новият антикорупционен орган може да се превърне в бухалка
Снимка: БГНЕС

Законът срещу корупцията беше замислен като поредната имитация, но се промени политическият контекст, порядките са все по-авторитарни. Този нов антикорупционен орган има целия потенциал да се превърне от една бутафория в бухалка от нов порядък. Това коментира пред БНР Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на "Да, България".

Иванов коментира исканата от премиера Бойко Борисов "добронамерена помощ" за правосъдната ни система от германски експерти. Той припомни, че много пъти през годините е искана експертна помощ в тази област: "Всичко това е част от този вече съвсем досаден спектакъл, който управляващите в България разиграват и той се нарича "Имаме воля за съдебна реформа, но не знаем какво да правим". Ясно е, че няма никаква воля, че има лъжи. Ясно е, че г-жа Ангела Меркел, идвайки тук, е повдигнала темата за съдебната реформа. Изглежда е повдигнала темата и за новия антикорупционен орган и за притесненията, които той повдига, защото този път към изтъркания репертоар на Борисов, който всеки път като ученик или като майка на лош ученик казва – частни уроци ще има, ще дойдат експерти, за да помогнат нещо да се направи, този път към репертоара е добавено и това - те да оценят закона и антикорупционния орган, т.е. ние го приехме, въпреки възраженията на цялата юридическа общност, въпреки много сериозните аргументи, които се съдържаха в мотивите за ветото на президента."

Цветанов: Спекулация е, че Петър Христов е бил близък до властта

В момента има много звена, които работят срещу корупцията. Събирането на всички тези звена в един орган ще създаде координация. Не може...

"Не можем да очакваме нито ЕК, нито Берлин да се занимава с нашите проблеми. Ние трябва ясно да видим факта, че нашите управляващи нямат никакво намерение да реформират нито прокуратура, нито правосъдие, нито да се борят с корупция. Максимумът, който правят, е такива пошли имитации. Всъщност това, което получаваме, е все по-голямо подронване на демокрацията и все по-голяма авторитарност на режима, който ни управлява", каза още Иванов.

Вотът на недоверие Христо Иванов също нарече "имитация": "БСП не е опозиция на ГЕРБ по отношение на борбата с корупцията и по отношение на реформата в съдебната власт. В това няма никаква алтернатива. БСП по никакъв начин не може да твърди, че би направила нещо различно."

Подготвя се почвата за избор на нов главен прокурор, смята Иванов. "Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд. Интересно е това как ще се случи. Вероятно на президента ще му бъде извита ръката да открие процедура и да я държи отворена така, че да изчака края на мандата на Сотир Цацаров. По-интересното е кой ще бъде наследникът на Цацаров. В момента аз бих заложил на Пламен Георгиев (шефът на комисията за конфискация, бел. ред.), който доказа, че е лоялен и на Борисов, и на Пеевски. Докато Борисов се занимава с тези пошли имитации, под повърхността остават поредните гнусни злоупотреби с политическа власт и намествания на хора, които са там не за да правят реформи, а за да изпълняват поръчки. Докато БСП уж прави вот на недоверие, всъщност тя участва в преразпределянето на порциите и нагласянето на поредните зависими хора и изпълнители на поръчки."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика