Изборният ден протича спокойно и при сравнително висока активност

6676
Изборният ден протича спокойно и при сравнително висока активност
Снимка: Actualno.com

Към 13.00 часа избирателната активност за страната на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, е 27,2%. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

1 847 338 избиратели са гласували до момента. Най-високата активност до момента е в Смолян-32,69%.

ЦИК обяви избирателната активност към 12 часа

Избирателната активност към 12 часа е 20.2%, обявиха от Централната избирателна комисия. Избирателната активност до момента е по-висок...

Активността засега е по-висока от тази на първия тур на президентските избори миналата неделя. До 10:00 часа 10,59% от българите са отишли вече до урните или това са 724 059 гласували. На първи тур към 10:00 ч. сутринта избирателната активност беше 10,23%.

Изборният ден протича без сериозни нарушения, но в ЦИК са постъпили 27 сигнала за нередности.

На места не давали на избирателите да сгънат бюлетината на четири, за да опазят тайната на вота. Друга част от сигналите са за предварително откъсване на номерата на бюлетините от членове на секционните комисии.

Гласуването в чужбина преминава по-спокойно в сравнение с първия тур, когато в повечето държави се образуваха огромни опашки и се стигна до напрежение. Тогава голяма част от сънародниците ни се оплакаха, че не са успели да дадат своя глас, отбелязва още телевизия BulgariaOnAir.

Председатели на секционни комисии в Кърджали поискаха да бъдат актуализирани избирателните списъци. Причината е, че има разминаване между броя на записаните в тях и реалните гласоподаватели. Тази разлика е една от причините в района да се отчита ниска избирателна активност. Мария Бункова е председател на една от секциите в Кърджали:

ЦИК: 10.59% е избирателната активност в страната към 10:00 часа

10.59% е общата избирателна активност към 10:00 часа за страната на втори тур на президентските избори. Това съобщиха говорителите на ...

"Не участвам за първи път в избори. Много често в селата с по 1200-1400 избиратели живеят само двеста, триста души и в такъв случай избирателната активност не се определя правилно. Тя винаги е много по-ниска от тази в страната. Вероятно е така, но не може да са вписани 1400 избиратели, а в този избирателен район да живеят триста или четиристотин души. Има промяна в избирателния списък в сравнение с първия тур. Със шест души са по-малко от миналия път, но само толкова", посочи още тя, цитирана от БНР.

Една жалба е подадена тази сутрин в Районната комисия в Кърджали, съобщи председателят Антоанета Юрукова:

"В село Великденче, това е 16-а секция, община Джебел, се оказа, че има назначен за член на секционната комисия общински съветник. Отстранен е от комисия, направени са размествания в комисията". Активността в района до обед беше седем на сто, толкова, колкото и миналата неделя по същото време.

Сигнал за купуване на гласове в ловешкото село Александрово е подаден в Районната избирателна комисия. Сигналът е препратен към районната прокуратура в Ловеч, откъдето е възложена незабавна проверка. При първото отчитане на избирателната активност в Ловешка област се оказа, че тя е по-висока в сравнение със същия час на изборния ден преди седмица.

Избирателната активност в Благоевградска област към 10:30 часа е била по-ниска, отколкото по същото време на първия тур. В 40 секции са се наложили промени още в началото на изборния ден, което обаче не е попречило той да започне навреме, каза председателят на районната избирателна комисия Мартин Бусаров: "Една известна част, представители в ръководствата на секции, въобще не са се явили в началото на изборния ден. Съответно ние сме назначили някои от присъстващите там членове от съответните комисии да заемат позиция в ръководствата", посочи още той.

Много висока избирателна активност отчитат в Турция

Избирателните секции отвориха навреме, напрегнато, както и на първия тур, остава и днес в някои от тях – особено в района на Чорл...

Прокуратурата работи по жалба срещу кмета на село Дъбрава, подадена преди вота.

Без сигнали за нарушения протича гласуването в Старозагорска област, активността към 10:30 ч. е била 13 процента – с 2,8 на сто по-висока от първия тур. Повечето граждани, които излизаха от секциите, бяха дали вота си за единият от двамата кандидати.

По-висока избирателна активност на балотажа отчитат от РИК в област Враца. Данните показват, че в урните има 3 на сто повече бюлетини, отколкото миналата неделя. В Община Борован над 20 на сто са гласувалите. До момента няма данни за сериозни изборни нарушения.

В училище „Васил Кънчов“ във Враца за първи път на тези избори избирателите могат да упражнят своето право на вот и машинно. Младите хора обаче се възползват по-рядко от тази възможност. Протоколът от машинното гласуване е с обобщени резултати и не е необходимо да се броят бюлетини, което улеснява процеса.

В пазарджишкото село Нова Махала, където гласоподавателите са 1500 души, се съобщава за контролиран вот. Пред трите секции в селото представители на кметството давали указания как да се гласува, информира още Националното радио.

Към 10:00 ч. избирателната активност в Старозагорско е 12.93%, в Русенско - 8.68%

Към 10:00 ч. в Старозагорска област правото си на глас са упражнили 38 856 души. Избирателната активност е 12.93 %. През миналата седми...

Изненадващо, активността във Велинградска община е слаба – 8,5 процента. Това е най-малкият резултат в областта. В Сърница, където на предишния тур бяха първенци, са гласували над 15% от избирателите.

Без сигнали и жалби за сериозни нарушения протича изборният ден в общините на територията на Пловдивска област, където гласувалите към 10.00 часа са с 1,5% повече от първия тур на изборите. Традиционно активността в пловдивския район "Централен" към този час е висока. Проверка показа, че в училище "Алеко Константинов" вече се образуват опашки, но изчакването не е продължително. Най-слабо посетени към момента са избирателните секции в район "Източен", част от който е и квартал "Столипиново". Гласувахме бързо, бяха категорични хората там, като отричат някой да им е повлиял при избора.

Една от партиите е подменила 36 членове на секционна комисия в Димитровград. В няколко секции възникна напрежение заради присъствието на двама председатели. Не е ясно дали подадените бюлетини ще бъдат законно отчетени. Повече от три часа от началото на изборния ден 15-а секция в Димитровград е с двама председатели, които оспорват легитимността си – Росица Чолакова, старият председател и Каньо Колев, новоназначеният. В секцията са гласували над сто души, които не знаят дали вотът им ще бъде зачетен като законов.

В Хасково изборният ден в 39-а секция започна на тъмно без осветление заради повреда в електрическата мрежа. Гласоподавателите влизаха с фенерче в тъмната стаичка. Избирателната активност в региона е над 14%. Най малко се явиха пред урните в Стамболово - само 6%.

Избирателната активност е по-висока, отколкото на първия тур в област Бургас. До 10:30 са гласували 11 на сто от жителите на областта. В общините Царево и Приморско избирателната активност е най-висока – над 20 на сто. Според данните обаче в общините, където живеят предимно етнически турци, активността е необичайно ниска, под средната за областта. В областния център в Бургас до момента са гласували над 20 хиляди души. Изборният ден протича нормално, без сигнали за нарушения.

44,83% е избирателната активност към 19:00 часа

44,83% е избирателната активност към 19:00 часа за президент и вицепрезидент на републиката. 39,15% е активността на референдума, инфор...

Вторият тур на президентските избори в Добричка област започна и протича нормално, информираха от Районната избирателна комисия. 172 086 избиратели в региона могат да упражнят правото си на глас на балотажа. По информация на Областна администрация Добрич към 10.30 часа гласувалите общо за областта са 21 286 души. Най-много са те в Добрич – 9966, а най-малко в община Крушари – 423-ма. Избирателната активност до този час е 11.51 процента. Общо 382 са избирателните секции в региона, като две от тях са подвижни. В 15 от секциите отново ще се гласува машинно. 11 от тях са в Добрич и по две в общините Балчик и Генерал Тошево. От Областната дирекция на МВР - Добрич увериха, че е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при провеждането на втория тур на изборите. Служителите на звено "Български документи за самоличност" ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които са изгубили или повредили личните си карти.

Изборният ден в Сливенска област протича нормално. Още сутринта в 7.00 имаше хора, които чакаха да гласуват. Смятам, че е добра избирателната активност. Нещата се движат по същия начин, както при първия тур, сподели член на Секционна комисия относно активността преди обед.

Всичките 283 секции в област Кюстендил отвориха навреме. Само в няколко секции се е наложила промяна на членове от състава заради неявил се титуляр, съобщи председателят на РИК Красимир Петров. Над 135 000 са избирателите по списък. Над 11 хиляди са с двойно гражданство в Македония, Сърбия, Косово. Машинно гласуване ще има в 15 секции в областта, 11 от тях в град Кюстендил и по 2 в Дупница и Бобошево. В Кюстендил и Дупница с особен интерес се следи вотът в ромските квартали. В Кюстендил от три години секциите в квартал "Изток" са закрити по решение на общината. Около 5000 роми гласуват в 13 смесени секции в близките квартали на града.

Всички 237 секции на територията на Ямболска област са отворили навреме, изборният процес до момента върви без сериозни нарушения. В петте общини на областта право на глас имат 115 839 души. Според председателя на 20 секция до момента няма проблеми: Организацията е добра, потокът е по-равномерен. Задължителният вот или желанието води до урните избирателите в Ямбол? Трябва да се гласува не защото е задължително. Ако искаме да променим нещо, трябва да даваме гласа си. Искам да гласувам, чувствам, че така трябва да направя.

Първа жалба за неправомерна агитация пред избирателна секция в Кубрат постъпи в Районната избирателна комисия в Разград. Това стана в началото на втория час от изборния ден, започнал иначе нормално в района. Все още няма решение по основателността на сигнала. Миналата неделя гласоподавателите в Разградска област дадоха най-висока избирателна подкрепа за кандидат-президентска двойка, която не е сред претендентите на балотажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика