Извънреден председателски съвет в парламента заради съкратеното съдебно следствие

1511
Извънреден председателски съвет в парламента заради съкратеното съдебно следствие
Снимка: БГНЕС

Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие.

В него освен ръководствата на парламентарно представените партии ще се включи и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Данаил Кирилов така и не обясни защо е нужно съкратено съдебно следствие

С предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма и да разкарваме жертви на престъпления тук и т...

Предложение за 30-минутна почивка направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За" да се прекъсне заседанието гласуваха 90 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 47, с което то бе прието. След гласуването председателстващият пленарното заседание Емил Христов обяви 15-минутна почивка.

От "БСП за България" в 10 ч. след като гласуваме закона искаме да дадете почивка от 30 минути. Искаме да се възползавме от факта, че министъра на правосъдието е тук по време на тази почивка да направим извънреден председателски съвет.

Подаваме ви ръка добронамерено, да се съберем и да решим въпроса с няколкото законопроекта, които приехме онзи ден, които се изключват взаимно, касаещи съкратеното производство, в частност случая в Сотиря.

Уважаеми дами и господа, виждате, че днес там има гражданско неподчинение", заяви Нинова. По думите й напрежението нараства, а националната подписка стига до 50 хил. подписа. "Призовавам ви за разум и аргументи. Не можем да оставим два взаимноизключващи се закони да вървят едновременно", посочи Нинова.

"Ще се включим в извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, но категорично възразяваме за начина, по който се използва казуса и мъката на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в процедура от парламентарната трибуна.

Депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене, освен при убийства

С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Това се случи,...

"Не оспорвам правото на ПГ на БСП да поиска почивка в рамките на правилника един час след началото на заседанието. Оспорвам механизмът, по който тя се използва.

Имаме сериозна законодателна програма днес, включително и точки, които са предложени от вас, по други обществено значими казуси. За мен беше по-разумно след като приключим законодателната програма да направим този председателски съвет. Сигурна съм, че министърът на правосъдието щеше да се отзове.

Няма никаква ситуация на екстремност и смятам, че по-скоро тук се нагнетява допълнително напрежение и е важно наистина важните законодателни решения да не се взимат под влияние на емоциите", заяви още д-р Дариткова.

"Ние ще се включим в председателския съвет, но за всички е ясен механизмът за обсъждане на законопроекти. Това не става на председателски съвет, а в Комисията по правни въпроси.

Ако искате да промените правилника, тогава внесете предложение за промяна в Правилника, иначе този правилник, който имаме трябва да се спазва, особено от големите парламентарни групи с претенции за това, че имат добри юристи в групата", допълни д-р Дариткова.

Протест с искане на доживотен затвор без замяна за рецидивисти под прозорците на НС

Близки на пострадали от тежки престъпления се събират на протест под прозорците на Народното събрание. Те настояват за справедливи прис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com