Явор Божанков: На Радев президентството и Конституцията са му тесни, той иска цялата власт

2798
Явор Божанков: На Радев президентството и Конституцията са му тесни, той иска цялата власт
Снимка: БГНЕС

„Очевидно президентът не е в настроение, очевидно тезите, които лансира, не знам до колко са негови, защото Костадин Костадинов от „Възраждане“ лансира абсолютно същите“. Това коментира Явор Божанков от ПП-ДБ след изказването на президента за срещата му със Зеленски.

Според Божанков изявленията на държавния ни глава и тези на Костадинов "се пишат на едно и също място“ „Това място според националния интерес на България със сигурност не е на нашия територия, защото кой има интерес да отклонява страната ни от европейския път. Със сигурност държава, която ни е обявила за неприятелска. Това е режимът на Путин и Руската Федерация“ , коментира той.

МО срещу Радев, втора част: Изпразнили ли сме складовете с военновременни запаси?

Няма опасност да останем без боеприпаси. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в понеделник. Думите ...

Уязви ли Ви Зеленски? Отговорът на Радев остава неясен (ВИДЕО)

Божанков каза, че до Радев не сме имали държавен глава, който да е искал цялата власт в държавата. „Никой президент не бе опитвал да овладее цялата държавна власт включително изпълнителната, включително виждаме в момента и местната власт, защото областни управители, назначени от президента Радев, се кандидатират за кметове. В момента на президента Радев очевидно президентството и Конституцията са му тесни. Той иска цялата власт – местна, изпълнителна, всякаква“, обясни още той.

Божанков коментира и решението на Народното събрание България да продаде на Украйна мощностите от АЕЦ "Белене". Според него реакторите ще бъдат продадени на цена равна, или по-висока от тази, на която са купени. "Реакторите няма да проработят в онзи корупционен проект "Белене". Кой ще я построи? Руската страна, която ни обяви за неприятелска?", коментира Божанков.

Божанков смята, че в сектор „Сигурност“ промени трябва да има. „Това означава обаче изцяло промяна и на структурата на президентството. Надявам се Радев да влезе в конституционните си правомощия. Президентът би трябвало да е медиатор, когато се съставя един редовен кабинет. Президента Радев полага всички усилия този кабинет да падне. Това е очевидно, а той положи и всички усилия редовно правителство в България да няма“, каза още той.

Радев към партиите за евентуален импийчмънт: Да заповядат (ВИДЕО)

Да заповядат. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос за евентуален импийчмънт от страна на партиите.  „Никакъв про...

Радев с нова атака към властта за Украйна: Размахват руската заплаха като параван (ВИДЕО)

Божанков коментира, че избор на нов състав на ВСС не трябва да бъде назначаван, преди да бъдат направени конституционни промени. „Най-правилния и принципен подход е нов Висш съдебен съвет. Според мен в рамките на няколко месеца можем да имаме проект за промени в Конституцията на ниво ВСС“, каза той.

За референдума на „Възраждане“ за еврото, Божанков обясни, че такова допитване партията на Костадинов е трябвало да направи преди България да подпише договора за членство в еврозоната и приемането ѝ през 2020 г. в т.нар. чакалня. „Валутния борд използва евро и ако такъв референдум бъде проведен, казват експертите, Валутният борд е под въпрос. Кой иска да постави финансовата система на България под въпрос - той е противоконституционен, защото България през 2020 се присъединява към чакалня на еврозоната. Механизмът ERM2 е многостранен международен договор. И ако „Възраждане“ са искали референдум можеха да го проведат преди сключването на този договор, както Законът повелява. Нашият закон казва референдум се провежда преди сключването на международен договор“, каза Божанков.  

Радев отговори на призивите на "Възраждане", няма как да насрочи референдум (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика