Жесток политически спор за машинното гласуване

1677
Жесток политически спор за машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Лично аз имам съмнения, че може да се промени машинното гласуване по начина, по който се иска. Това заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова и бивш председател на правната комисия в парламента. Тя посочи, че на последните избори само 26% от гласоподавателите са гласували на машина.

Сега се иска да се гласува само с машина и без хартиена бюлетина – бюлетина се пуска само при извънредни обстоятелства, т.е. машината например да не работи, каза Александрова. Припомняме, че това мина на второ четене в комисия, предстои да се гледа в парламента.

Депутатът от „Демократична България” и зам.-председател на правната комисия Надежда Йорданова изтъкна пред БНТ, че имало по-малко гласували на машина заради липсата на доверие, свързана с процеса на въвеждане на машините. Тя каза и, че в по-малките секции щели да останат хартиените бюлетини.

ПП МИР: Изцяло машинно гласуване и без ръчно писане на протоколи

ПП МИР предлага да се въведат промени между първо и второ четене на Изборния кодекс в Народното събрание, с които да се въведат изцяло ...

Не получих категоричен отговор нито от ЦИК, нито от „Сиела” какво се обърка с листата на „Демократична България” при машинното гласуване във Велико Търново на последните засега парламентарни избори. Но такова нещо може да се случи и при хартиени бюлетини – затова сега сме предвидили достатъчно на брой хартиени бюлетини, ако има проблем с машините, обясни Йорданова.

Недопустимо е да се иска такава промяна на Изборния кодекс, а да не искат да направят правителство, да носят отговорност за кабинет, заключи обаче Александрова.

Ако искаме машинно гласуване, трябва да се гласува машинно само в големите секции – над 300, затова приветстваме това решение. Принципът трябва да бъде машинно гласуване в големите секции, в малките секции се гласува на хартия, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Според него, и сънародниците ни в чужбина заслужават да гласуват машинно, ако логистично е възможно. Има желание сънародниците ни в чужбина да гласуват на машини, каза и Йорданова, но добави, че „разумни хора сме, едва ли ще приемем решение, което логистично да застраши изборите в чужбина”.

В една секция може да има само 1 машина и при всички анализи за 1 изборен ден може да гласуват 200 души – като секцията е от 1000 души, как ще стане? Бърза се да се направят служебни избори, в полза на президента, възмути се Александрова. В 98% от случаите нямаше никакъв проблем с гласуването с машина, опонира Зарков, който каза, че гласувал на последните избори с машина. Йорданова и Александрова обаче казаха, че са гласували с хартиена бюлетина – Йорданова, защото нямало независим одит на машините след категоричен отказ на ЦИК, а Александрова – защото така искала. „Какво ви пречи, освен служебна победа и касиране на изборите”, избухна депутатът на ГЕРБ срещу този начин на въвеждане на машинното гласуване. Но Зарков попита как така не се отчитат преференции при гласуване на хартия - с машинно гласуване това ще се случи, а не да има ненасяне на преференции.

Защо президентът ще провежда процедурата по избор на членове на ЦИК? Целта е Румен Радев да спечели втори мандат, настоя Александрова. Ние сме парламентарна република, трябва да е парламентът, настоя тя.

Представителка на Има такъв народ очерта приоритетите пред партията

Ново правителство в старата сграда. Ние от Има такъв народ вече сме тук. Не знаем колко време новото НС ще продължи да заседава, но въ...

Други промени в Изборния кодекс

ЦИК трябва да се впише извън всякакво политическо влияние. Лошото е, че няма достатъчно време да се проведат конкурсите, които трябва, за да стане професионална администрация, обясни Зарков. Президентът ще действа в обвързана компетентност при формирането на ЦИК, не е вярно, че сам ще я назначава, подчерта депутатът от БСП.

За секциите в чужбина, Йорданова посочи, че в Турция тази година не са били открити само 6 секции от възможните - "сравнете с Великобритания", призова тя. Данните показват, че гласувалите от Турция намаляват, добави депутатът от ДБ.

Трябва да има реални избирателни списъци за сънародниците ни в чужбина, но това не се прие, заяви Крум Зарков. А Анна Александрова се оплака, че сегашната промяна не е предшествана от широк дебат, както трябва.

Има нужда от правителство, видно е, че суверенът възложи тази отговорност на "Има такъв народ". Но не какво да е правителство, а правителство на промяната, сподели Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика