Кабинетът отмени решението за подготовка за присъединяването ни към ОИСР

10569
Кабинетът отмени решението за подготовка за присъединяването ни към ОИСР
Снимка: БГНЕС

Кабинетът "Донев" отмени три от решенията на правителството на Кирил Петков още при първото си заседание. Справка на Actualno.com показва, че част от тях са ключови за страната, като например проекта на решение за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), или т.нар. "Клуб на богатите".

Другите две решения касаят промени, свързани с европейски регламент и Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и с  прехвърлянето на казармите в Ямбол на общината.

В мотивите си за отмяна на тези решения служебният кабинет посочва, че по приетите актове вносителите "не са подготвили и представили окончателни текстове и не са представили преработени мотиви съобразно направените в тях изменения, допълнения и уточнения". От там уточняват, че "поради важността на решението за организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, правителството ще го разгледа отново на следващо свое заседание."

ОИСР - приоритет №1 на вицепремиера Атанас Пеканов

Въпреки че бе обявено като един от водещите приоритети на вицепремиера Атанас Пеканов, то решението за подготовка за присъединяване към ОИСР на този етап очевидно се отлага. Предстои да стане ясно какво нередно е видяло правителството на Гълъб Донев в одобреното от кабинета "Петков" Постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). То е прието на заседанието на правителството на 13 юли тази година.

Постановлението е представено от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев. Той посочва, че почти всички министерства са участвали в изработването на „този изключително важен за нас документ“. Напомня, че той е бил заложен като „основополагащ документ и в Коалиционното споразумение“ на четворната коалиция.

Припомняме, че поканата към България да започне официални преговори за членство в т.нар. "клуб на богатите" бе отправена на 25 януари от Съвета на ОИСР на ниво министри. На 10 юни правителството одобри Пътната карта за процеса на присъединяване на България. С началото на разговорите за членство започва и нова фаза във взаимодействието на България и ОИСР, която има своите специфични условия и изисквания. Скоростта на присъединителния процес до голяма степен ще зависи от ангажимента и способността на българската администрация да предоставя бързо исканата от ОИСР информация във всяка една фаза на разговорите и да предприема своевременни действия в съответствие с направените препоръки, вкл. за промени в законодателството при необходимост, посочва зам.-външиният ни министър Васил Георгиев.

Прехвърляне на казармите в Ямбол на общината

Решенето за прехвърляне на бившите "Пехотински казарми" в Ямбол от държавата на общината е взето на заседание на кабинета "Петков" на 5 май. (отмяна на решение по т.16 от протокол 19 от заседанието на МС на 5 май 2022 г.). Става въпрос за държавни поземлени имоти с обща площ от 342 дка, които се намират на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в Ямбол. Те са с отпаднала необходимост за Българската армия и по тази причина през 2021 г. са били прехвърлени за разпореждане на областния управител на Ямбол.

Донев: Обявяваме търг за краткосрочни доставки на втечнен газ

"Няма да влизам в задочни политически дискусии, защото отговорността ми като премиер е да търся решения и да не създавам илюзии. Правит...

На свой ред Община Ямбол има намерение върху тях да изгради детски дневен център с безплатни занимания за деца с прилежащи към него площадки, съоръжения и спортни игрища. Освен това местната власт планира да направи и дневен център за възрастни хора с безплатни услуги, който ще бъде филиал към Дома за стари хора "Св. Архангел Михаил". В момента този дом е запълнен и има нужда от разширяване.

Общинският проект предвижда още върху имотите да бъдат направени и клубове по интереси с образователна цел, които ще са към Центъра за подкрепа за личностното образование към Общински детски комплекс. Ще бъдат изградени още и общи зони за разходки на домашни любимци, езеро с водни лилии, атрактивни маршрути за велосипеди, ролкови кънки, площадки за пейнтбол игрища, за волейбол и бадминтон и т.н.

Отмяна на проектозакона за финансовите инструменти

Другото решение на кабинета „Петков“, което ще бъде отменено от служебния кабинет е свързано с одобряването на промени в Закона за пазарите и финансовите инструменти. Това е станало на заседанието на правителството на 28 юли (отмяна на решение по т.46 от протокол 31 от заседанието на МС от 28 юли 2022 г.), отбелязва Mediapool.

Законопроектът е представен от заместник-министъра на финансите Андрей Цеков, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той посочва, че те се правят във връзка с Регламент 2021/23 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2020 г. относно рамка за възстановяване и преструктуриране на централни контрагенти. Съгласно същия този Регламент България следва да предприеме мерки за прилагането му в срок до 12 август 2022 г., посочва Цеков. Регламентът урежда ролята на т.нар. централни контрагенти, които са следпазарни инфраструктури, които играят роля в клиринга на деривати като застават между купувача и продавача, които обикновено са банки или други финансови институции, и действат като купувач за всеки продавач, съответно, продавач за всеки купувач. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика