Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще е бъдещето на кабинета „Денков-Габриел”: Мнението на експерти

29 февруари 2024, 08:40 часа • 1627 прочитания

Това е правителство на ПП-ДБ, с техния мандат и с ангажимент за ротация. Това е конструкцията. Претенциите на ГЕРБ са основателни, но трябват разговори за решаване. Централния разлом дойде от това, че всички продължиха да са основни опоненти, въпреки, че са в коалиция. Това мнение изрази медийният експерт Георги Лозанов в ефира на Нова телевизия по повод предстоящата ротация във властта и скандалите в сглобката.

ОЩЕ: "Политическото лицемерие трябва да спре": ГЕРБ иска истинска коалиция (ВИДЕО)

Соред него това, което ще се случи, е че ще се направят още компромиси и ще карат по същия начин. "Но има риск, когато правиш компромиси заради нещо, накрая компромисът да стане толкова голям, че да потопиш нещото, което си направил", заяви Лозанов.

Христо Панчугов смята, че ПП и ДБ са се събудили 9 месеца по-късно и се е оказало, че няма какво да представят за този период. „Липсва план и това ги постави в ситуацията да не могат да изолират ГЕРБ и ДПС от управлението, с каквато заявка дойдоха. Наблюдаваме панически опит да се излезе победител от тази ситуация, но няма как да се случи“, смята той.

Според него основният въпрос не е в регулаторите и квотите, а в това, че не могат да функционират заедно.

Попитан какво ще стане оттук нататък, той отговори, че вижда битка, но това е битка и разговор за пред публиката, не е реален разговор.

ОЩЕ: Проучване на "Галъп": Тежко разколебаване сред българите дали и как ще се случи ротацията (СНИМКИ)

Според него цената на тази коалиция е била Гешев, но никой не се е замисли какво идва след него. „Липсата на план води до тези грешки“, повтори той.

„9 месеца ПП не успяха да кажат, че имат правителство, което води и ГЕРБ ги следва. Нямаме коалиционна култура, съществува задкулисие. Доверието им е на кота 0“, заяви от своя страна Любомир Стефанов.

Според Лозанов един голям дефицит на изминалите 9 месеца е, че не се е казало в какво се е състояла борбата с корупцията, какви именно корупционни опити са били прекъснати и къде е имало корупционни рискове, които са избегнати. "Очаквам сега, докато не е късно, правителството на Денков да даде този отчет на обществото. Защото евроинтеграцията общо взето е ясно как върви, но борбата с корупцията – не", каза експертът по медии.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес