Калфин: Трябва да помислим какво искаме от бъдещия държавен глава на България

3423
Калфин: Трябва да помислим какво искаме от бъдещия държавен глава на България

"Само за последната малко повече от една година международната обстановка коренно се промени. Преди време нямаше толкова сериозна бежанска криза, отношенията между Турция и Русия не бяха толкова изострени, ЕС не изпитваше сериозни проблеми. Все повече сигурността и външната политика, които са сред основните прерогативи на президента, ще играят важна роля. Затова в действителност е хубаво преди да мислим кой, да помислим какво искаме от бъдещия държавен глава на България".

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ПП АБВ, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Калфин: Трябва да помислим какво искаме от бъдещия държавен глава на България

"Само за последната малко повече от една година международната обстановка коренно се промени. Преди време нямаше толкова сериозна бежан...

По думите му има няколко варианта за консолидация около номинациите за предстоящия президентски вот. „Трябва да потърсим по – широк политически консенсус около кандидатурите, не да има хиляда кандидати за поста на държавен глава. Повече партии да подкрепят един кандидат, можем да се позовем на такива практики в Европа. Другата идея е поне основните политически пространства, „ляво-дясно“, да се консолидират около кандидати“, посочи той.

Според Ивайло Калфин политическите сили в България трябва помислят сериозно и върху предложенията на АБВ за отпадане на ограничението кандидатите за президент да са пребивавали в България през последните пет години или да са родени в страната ни, тъй като това силно ограничава правата за българските граждани, които по една или друга причина живеят в чужбина или са родени там.

Вицепремиерът коментира и теми от социалната сфера. Той заяви, че държавата ще увеличи усилията си за преодоляване на проблема с групата на трайно безработните и самоизключилите се от пазара на труда български граждани. Социалното министерство ще удвои усилията си за изсветляване на осигуровките на гражданите. 

Калфин коментира и възможностите на държавата за увеличаване на пенсиите. „Промените, които направихме в пенсионната система, започнаха да стабилизират бюджета на НОИ, което значи, че те бавно влизат в действие и институтът започва бавно да придобива капацитета, който трябва да има. Що се отнася особено до ниските пенсии, те са сериозен проблем. При всички случаи това трябва да е един от приоритетните за държавата въпроси. Правили сме изчисления, около 3 милиарда ако имаме допълнително на разположение или НОИ ако ги има, могат да се преизчислят всички пенсии на съвременна база, което е най- справедливият начин за увеличение на пенсиите“.

Социалното министерство започва да се подготвя за председателството ни на ЕС

Министерството на труда и социалната политика стартира нов информационен проект – „Вие и Европа“ (www.vieievropa.eu)....

В страни от темата Ивайло Калфин коментира и все по-закъсняващата номинация на България за генерален секретар на ООН. Той припомни категоричната позиция на АБВ, че за поста трябва да бъде издигнат настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Проблемът е, че с всеки един изминал ден забавяне, ние губим шансове. Ако някой може да обясни на смислен език защо правим това? Балканите вече имат много номинации, а ние даваме повод на различни западни издания да казват, че България не знае какво иска".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика