Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините, нямаше как да пренебрегнем предупреждението на ДАНС

1988
Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините, нямаше как да пренебрегнем предупреждението на ДАНС
Снимка: БГНЕС

ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие против машините, както се тиражира. Това заяви в "Панорама" по БНТ председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя потвърди, че на балотажа в неделя ще има машини.

Председателят на ЦИК заяви, че комисията категорично не е нарушила Изборния кодекс с премахването на машините на 29 октомври, но призна, че за втория тур е взето прибързано решение.

Още: Председателят на ЦИК: Незаконно е някой "да си гледа кода и да си играе с него" (ВИДЕО)

"ЦИК, както стана ясно от решението на ВАС правилно и законосъобразно не е позволила машинното гласуване на 29-и, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на съответствието. Освен липсата на решение, подписано от министъра на електронното управление, взехме предвид и справката от ДАНС", заяви Нейкова.

На последните избори за парламент на 2 април решението за удостоверяване на машините е било подписано от тогавашния министър на електронното управление Георги Тодоров, посочи Нейкова. Тя обаче си спомня и за един случай на по-предишни избори, в който министър е делегирал тези права на заместника си.

Още: Денков поиска от Радев уволнение на председателя на ДАНС (ВИДЕО)

"Нещата обаче трябва да се гледат комплексно. На председателския съвет в НС министърът на е-управлението заяви, че процедурата по удостоверяване на съответствието няма да бъде завършена и той няма да подпише това решение, тъй като в началото на деня е изискал обяснение от своя заместник и според него процедурата е била опорочена".

При тези обстоятелства ЦИК не е могла да остави настрана справката на ДАНС, защото в нея пишело, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния код, обясни Нейкова.

"Това е процедура на ЦИК, а МЕУ осигурява единствено защитената среда, в която да се извърши такава процедура. В доклада, въз основа на който се издава решението за съответствие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна проверка. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет?", попита тя.

Още: Машините тръгват - ЦИК даде разрешение

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията. "Ключът е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК. След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя "Сиела Норма", за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер. Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце", каза тя.

Нейкова припомни случая отпреди година, когато отново преди избори се породи напрежение с 200 машини-фантоми. "Те се появиха незнайно откъде и имаше доста несъответствия в подадената към ЦИК информация. Уж бяха предназначени за Грузия и Албания, после се оказа, че са с тестова цел. Така или иначе към този момент ЦИК не знае тези 200 машини къде са, чия собственост са и може ли да се допусне на територията на страната да се разхождат машини, които не са собственост на държавата и флаш памети, в които не знаем какво се съдържа. Така или иначе процедурата е опорочена според министъра на е-управлението", заяви тя.

Още: Камелия Нейкова: Информацията на ДАНС съдържа компрометиране на машинното гласуване

По думите й зам.-министърът Михаил Стойнов е извършил действия, които пораждат съмнения и засягат и малкото доверие в машинното гласуване. "Така или иначе в неделя ще се гласува с машини, защото процедурата е проведена наново и докладът е подписан от министъра. Още нещо - много е тревожно, когато някой е казал, че е повторил всички стъпки по една процедура, свързана със сигурността на машините, с цел да си поиграе и да си гледа", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика