Кандидати за евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС посочиха как може да се увеличат доходите

6405
Кандидати за евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС посочиха как може да се увеличат доходите
Снимка: iStock/Guliver

Най-наболелият въпрос е стандартът на живот в България – с инструментите на Европейския съюз. Това заяви кандидатът за евродепутат на ГЕРБ и номер 7 в листата Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Според нея е популистко да се говори за вдигане на работни заплати и да има единна европейска заплата по стандарта на най-богатите в Европа, без да има реален икономически ръст, който да подплати такова увеличение. Павлова смята, че отговорът се крие в сектора на ИКТ и той може да е двигател за по-висок жизнен стандарт. Тя даде пример и с автомобилното производство.

Заплатите и пенсиите изостават в процентите от БВП спрямо Европа, опонира кандидатът за евродепутат от БСП Румен Гечев. Той се противопостави на тезата, че с ниски заплати ще привличаме инвестиции и ще вървим напред.

Борисов като на изпит - от Европа до ректора на УНСС от ДС

Премиерът Бойко Борисов изказа задоволство от визитата на папа Франциск у нас и категорично отхвърли внушенията, че прави предизборна к...

Европа и европейските фондове не са средство за обогатяване, а средство за изравняване на жизнения стандарт на българите с този на Европа и развитие на българската икономика, подчерта Гечев. Според него в последните 10 години били провалени "крупни инвестиционни проекти", без да посочва конкретно кои са, но добави, че България била единствената страна в света, в която болниците са търговски дружества. Гечев извади данни, че поне 25% от евросредствата отиват за проекти, от които няма полза - като "къщи за гости за мама и татко". "България няма спрени европейски средства, както като управлява БСП", напомни Павлова и подчерта, че европейските одитори са дали най-нисък процент на грешки за България при финансирането от Европа. "Всеки, който е злоупотребил с европейски средства, ще ги върне и ще понесе най-строги санкции по Наказателния кодекс", увери доскорошният министър на европейското ни председателство.

ДПС предлага план за ускорено догонващо икономическо развитие – да се инвестира активно във високи технологии и биотехнологии, добави Илхан Кючюк, кандидат за евродепутат на ДПС и действащ евродепутат. Той каза, че по изчисления на ДПС при сегашното ни развитие ще ни трябват не 44 години да стигнем средното ниво на развитие на Европа, както казва БАН, а 150 години – затова трябвало ускорено развитие. И подчерта – изравняването на доходите не е от компетентността на евродепутатите, а е национална политика. Кючюк посочи и, че в България няма ритмично усвояване на еврофондове т.е. усвоява се само до 2 години преди следващ програмен период и това пречи на гладко развитие.

Имам какво да допринеса с опита си на политик, за да стане животът в България по-добър – така Павлова мотивира желанието си да стане евродепутат. А Гечев даде като аргумент за желанието си да отиде в Европейския парламент опита си като икономист и преподавател.

Що се отнася до миграцията, Кючюк подчерта, че трябва да се прави разлика между трудова миграция и бежанци. Поради липсата на добра свързаност има милиони работни места, за които една държава не знае от какви специалисти се нуждае от друга страна-членка на ЕС. А Гечев посочи, че десните направили така, че повикали всички мигранти - специално в Германия, но сега Германия искала да връща. Нашата позиция е ясна - подкрепата за бежанците следва да бъде осигурена чрез финансиране на ЕС и да има буферни зони извън ЕС за тези бягащи от войни хора, както е в Турция, коментира и Павлова, а Гечев я обвини, че казва, че с милиардите на европейците ще се гледат бежанци, станали бежанци заради предизвикани от Великите сили войни, а няма да се изравнява стандарта на българите с европейците.

Евродебат с патриотична нишка – Европа да е на равноправните нации

Кандидатите за евродепутати от "Атака", "Воля" и НФСБ Георги Димов, Веселин Марешки и Венцислав Тоцев изложиха своята визия относно бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика