Караджов обяви поетапно увеличение на тол таксите, превозвачите пак не са доволни

4400
Караджов обяви поетапно увеличение на тол таксите, превозвачите пак не са доволни
Снимка: БГНЕС

Регионалният министър Гроздан Караджов се съгласи на отстъпка пред транспортния бранш и обяви поетапно увеличение на тол таксите. То ще се случи на два пъти, вместо наведнъж, обяви вицепремиерът след среща с превозвачите в понеделник.

„Ще има преходен период от 6 месеца – увеличението от 1 юли нататък ще е една втора от първоначално предложеното, а от 1 януари 2023 г. увеличението ще е в пълния размер, който беше предложен. Запазвам позицията си, че трябва да влезе цялата второкласна пътна мрежа в обхвата на тол системата – както тежкотоварните автомобили, така и лекотоварните да плащат“, заяви Караджов.

Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 млн. лв. по инхаус договори

Държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по инхаус договори – това са участници не само в строителството на АМ &...

Той даде пояснения, че за тези 6 месеца до края на годината ще се платят 80 милиона лева за второкласните мрежи, а за цялата следваща година – 160 милиона.

Относно въпроса за отчитане на ДДС, той заяви, че в преходния период ще се направи проучване с Министерството на финансите. В случай на положително становище и съответните разчети от тяхна страна, това може да залегне в следващия бюджет от 1 януари догодина.

„Не смятам, че е стъпка назад. Искането за предвидимост – 6 месеца предизвестие, е закономерно. На второ място, увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второскласната мрежа, изглежда драстично, ако е наведнъж. На стъпки е по-правилно“, добави той.

„Обхватът и досега е бил за второкласна пътна мрежа, но камерите са отчитали и начислявали нула. От 1 юли нататък ще начисляват съответната единица за съответното превозно средство. Тези, които замърсяват повече, ще плащат повече. Колкото по-тежък е автомобилът, колкото повече оси има, толкова повече ще плаща“, допълни Караджов.

Той каза, че ще се работи по претоварването – това е изискване от превозвачите, включващо мерки, които ще влязат в края на годината. Всеки претоварен камион ще бъде глобяван. „Така ще опазим и пътищата, защото тези превозвачи нанасят най-големите щети“, обяви Караджов.

Караджов: Нямаме гаранции за "Хемус", парите от сметката са взети за компенсации за тока

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че няма никакви строителни гаранции за АМ „Хемус“. По време на ...

От бранша казаха, че „единственото позитивно нещо“ е, че е имало диалог между тях и министъра. „За разлика от едно друго министерство“, казаха те, визирайки срещата с Кирил Петков в Министерски съвет, когато си тръгнаха обидени и заявиха, че премиерът ги изгонил без постигане на споразумение за тол таксите и цените на горивата.

„Към момента увеличението на цената на два пъти не удовлетворява българските превозвачи и потребители“, е тяхната категорична позиция.

„Поетапното вдигане на цената е нещо, което ние искахме, но не като самоцел. Искахме отлагане, за да намерим механизъм за повишаване на ДДС. Трябва да направим тази философия на тол системата как транзитният трафик да плаща най-много, както е в Европа. Това нещо не се е случило. Ние не сме постигнали основното, което искаме – тол система, която да защитава българските превозвачи“, заявиха от бранша.

„Това не е последната ни среща – обяснихме на министъра, че искаме отлагане, а той даде ангажимент в рамките на настоящия месец да има становище на МФ за промените в тол системата. Ще се помисли отново за второкласната мрежа и отстъпките в изминатото разстояние“, потвърдиха превозвачите.

„Ще се плаща тол такса такава, каквато е сега. Дали ще бъде отменена, или три пъти по-висока – българският данъкоплатец плаща новите пътища и ремонта на вече действащите. Колкото и да се увеличава тази такса, тя рефлектира пряко върху стоките у нас. Българският потребител покрива тази част от разликата“, смятат от транспортния бранш.

За превозвачите - герберска тол ваканция, за нас - Москвич

Ако карате кола, пък и ако само се возите, няма как да не видите колко увредени са настилките. По тях има не просто неравности, а напра...

Работната група между тях и министерството на регионалното развитие беше създадена заради серията протести на превозвачите и заработи в края на май. Едно от исканията на бранша в началото беше да се запази сегашното положение – тол такси да се плащат само за магистрали и първокласни пътища, а автобусите да се облагат с 0 ст./км. Караджов иска обхватът на тол системата да се увеличи и с плащане на тежкотоварните автомобили за второкласните пътища, а тол таксите да се повишат. Според него 1/3 от цената за поддръжката на пътищата трябва да се плаща от водачите на леки коли, а останалите 2/3 – от тежкотоварните автомобили.

На срещата днес бяха поканени да присъстват всички браншови организации и представители на малките и средните превозвачи в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика