Караянчева готова да свиква парламента много бързо, не говори конкретно за спорните нови закони

2244
Караянчева готова да свиква парламента много бързо, не говори конкретно за спорните нови закони
Снимка: БГНЕС

Нито парламентарната демокрация е заплашена, нито ще има диктатура заради спирането на работата в зала на парламента. В това увери председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева. И напомни, че по Конституция парламентът може да бъде свикан в 4 хипотези, включително от 48 депутати. Ще свикам за 24 часа парламента при искане, няма да чакам 7-дневния срок в правилника на парламента, обеща тя.

На въпрос на Нова телевизия не може ли да се наеме нова, по-голяма зала, Караянчева посочи, че освен депутатите, постоянно работят още 100 души администрация. Депутатите пътуват и до своите избирателни райони, много контакти имат – не можем да осигурим дезинфекция на абсолютно всичко, добави председателят на НС.

Нинова: Парламентарната република временно се отменя

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България - имаме живот на кредит, свобода под карантина, ...

Караянчева добави, че постоянните комисии към парламента продължават да работят – те са от по 20 души, като работят по различно време, ще бъдат в зала за 100 души и ще могат да стоят

Нарушаваме всички норми – работим повече от 15 минути един до друг и нарушаваме здравните разпоредби, уточни председателят на парламента. "Не мога да бъда спокойна, като виждам колегите един до друг – някои с маска, някои без маски", добави тя.

Можем да гласуваме законопроект на едно четене, със заседание на водещата комисия в същия ден. Имаме варианти, подчерта Караянчева и не се съгласи, че сега парламентът тотално спира.

Караянчева се оплака и, че миналата седмица ГЕРБ отстъпила на БСП да направи документ с режим на работа. Това било направено и като дошло време за подпис, социалистите не подписали – само те, по думите на председателя на парламента.

Мерките на държавата - адекватни или не?

Караянчева: Нека бдим да не се повтори Народният съд и Чернобил

Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цветът на нацията, да бдим да не се повтори Чернобил. Това каза председателят ...

Попитана за адекватността на Закона за извънредното положение, отговорът беше: "Ситуацията е много динамична". "Понякога и опозицията дава разумни предложения", продължи Караянчева, давайки пример, че трябва да има конструктивизъм.

Председателят на парламента заяви и, че никой не бил дал неограничени правомощия на изпълнителната власт. В конкретика - такова нещо изглежда следенето на трафичните данни, което Караянчева не коментира. Тя не коментира и, че през преходни и заключителни разпоредби на Закона за мерките за извънредното положение се направиха редица промени в други закони, което е предпоставка те да продължат да действат и впоследствие.

"Ние сме за това да се коригираме взаимно", каза още председателят на парламента защо имаше президентско вето върху текста на БСП за спекулата в извънредния закон. И не пропусна да попита какво зависело от президента: "Не може във време на криза (...) да говориш на 3 март подигравателно за вируса", възмути се Караянчева. Тя не коментира по същество достатъчни ли са или не готвените мерки на държавата в подкрепа на икономиката.

"Повярвайте ми, не съм очаквала българските граждани да са толкова дисциплинирани", посочи още председателят на парламента.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика