Каракачанов и синдикатите подписаха колективен трудов договор

2618
Каракачанов и синдикатите подписаха колективен трудов договор
Снимка: БГНЕС

„Ръководството на Министерството на отбраната направи всичко възможно, за да удовлетвори справедливите искания на синдикатите. Двата синдиката са добър коректив и ще продължаваме да работим все така кооперативно в полза на всички хора, които вие представлявате, а ние ръководим“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на 14-ия пореден Колективен трудов договор (КТД) в Министерството на отбраната и седмото Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите днес, 27 декември. На подписването присъстваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който е и председател на Отрасловия съвет за социално сътрудничество в министерството, директори на дирекции и представители на синдикатите.

Каракачанов: General Dynamics и Patria дадоха оферти за бойните машини

General Dynamics и Patria са подали реални оферти за бойните машини на българската армия, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов, сл...

„Традицията на договаряне, която води след себе си резултати, е единственият успешен механизъм“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Важно е този процес да бъде насърчаван и прави чест на Министерството на отбраната, че дава устойчив и конкретен пример в развитието на колективното трудово договаряне на България“, допълни още той.

„Трудовите отношения са най-сложната част от обществените отношения и в духа на разбирателството и на договарянето ние постигаме много. В Министерството на отбраната са представени почти всички професии, което създава трудности и на работодателите, и на синдикатите, но заедно успяваме да решаваме проблемите“, каза след подписването Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана“.

„Ние подписахме 14-ия поред колективен трудов договор, което прави 28 години социален диалог. Това означава, че Министерството на отбраната намира разбирателство със социалните партньори в диалогична форма, независимо от разногласията понякога. Надявам се на ползотворно сътрудничество и в бъдеще“, каза Георги Братованов, председател на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“.

Настоящият Колективен трудов договор ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. и ще важи за срок от две години. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С него се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение – синдикални членове на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и Националният синдикат „Отбрана”, които работят в посочените структури. КТД е насочен към запазване на постигнатите до момента социални придобивки, свързани със социалния статус на цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на Министерството на отбраната и Българската армия. Нов момент в него е свързан с откриването на Висшето военновъздушно училище „Г. С. Бенковски“, на което се предоставя възможност Академиченият му съвет да определя за сметка на собствени приходи по-голям размер на допълнително месечно възнаграждение за образователна и научна степен „доктор” или за научна степен „доктор на науките”. С новия КТД се актуализират някои параметри за допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд; за възнагражденията на работници, заети непосредствено в кораборемонта; за изпитатели на въоръжение и военни техники в Централния артилерийски технически изпитателен полигон; прецизира се възможността за 24-часови дежурства на цивилни служители и др.

Каракачанов: САЩ ще подкрепят България с финансиране, вижте в кои области

Срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в Белия дом, отваря много изгодни в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика