Каракачанов поиска прокуратурата да се самосезира за Лютви Местан

4872
Каракачанов поиска прокуратурата да се самосезира за Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Призовавам прокуратурата да се самосезира от изказването на Лютви Местан за признаване на турското малцинство в България и да го подведе под наказателна отговорност.

Това каза съпредседателят на "Обединени патриоти" и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Неделя 150" по БНР.

Несериозно е да се спекулира със спасяването на българските евреи, смята Каракачанов

Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ...

Припомняме, че в края на миналия месец партията на Лютви Местан ДОСТ изпрати отворено писмо, с което поиска признаване на турско национално малцинство в България. Основният аргумент, на който от ДОСТ се опряха в писмото си, е неотдавнашното признаване на българско национално малцинство в Албания.

"Аз се надявам прокуратурата да се самосезира от подобни изказвания и да подведе г-н Местан под наказателна отговорност. Той би следвало да е прочел Конституцията на Република България, в която много ясно пише, че България не познава колеткивни малцинствени права, а индивидуалните човеши права. В българската Конституция са регламентирани и гарантирани правата на всички български граждани без разлика от тяхната религиозна и етническа принадлежност, без разлика от пол и муществен ценз, това е поредната провокация", заяви Каракачанов по случая.

Той обясни, че не може да се прави аналогия със Сърбия, чиято конституция признава съществуването на малцинствени групи.

Каракачанов коментира и търканията с колегата му от Обединени патриоти Валери Симеонов. Двамата имат различни виждания за това трябва ли дас е отделят повече пари за отбрана. На последното заседание на правителството вицепремиерът Симеонов заяви, че предпочита тези пари да бъдат дадени за увеличение на заплатите в държавната администрация.

Каракачанов обяви, че България няма проблем с името на Македония

България няма проблем с името на Македония и още веднъж потвърждава подкрепата си за членството й в НАТО и ЕС. Това каза заместник ми...

"Не смятам, че трява да се върши нещо, за сметка на друго нещо. Защото не можем да продължаваме да пренебрегаме нуждите на въоръжените ни сили и в с къщото време да искаме да имаме армия, която да защитава страната, особено във времената, в които живеем", каза Каракачанов и допълни, че не може да не бъдат отделени допълнително средства за армията.

Той коментира, че с Валери Симеонов са на различно мнение, защото "в края на краищата сме от различни партии".

В новия бюджет има сто милиона за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Средствата в бюджета са определен размер, няма как да ги направиш повече. Но не смятам, че трябва да пренебрегваме нуждите на въоръжените сили. Светът не става все по-опасен, има все повече предизвикателства за националната сигурност, допълни той.

Той коментира и искания от БСП и ДПС вот на недоверие. "Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти. В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се полага. Работа на опозицията е да прави вотове на недоверие. Нейно право е. Това е заложено в конституцията на страната, както и в правилника на НС", каза Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика