Катар иска да инвестира в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

8385
Катар иска да инвестира в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това е станало ясно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриване на първите 4 енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии", е подчертал Борисов.

Пети блок на "Козлодуй" заработи отново

На 18 май 2015 г. завърши плановият годишен ремонт на пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй". След извършена проверка от Агенцията за ядр...

Премиерът е обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания Уестингхаус за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. От своя страна шейх Ал Тани е изразил интерес за енергийната стратегия на България и е поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов и Ал Тани са разговаряли и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. "За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", е заявил Бойко Борисов.

Двамата са се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз.

Негово превъзходителство Ал Тани е проявил интерес към Тракийското съкровище и е изразил желание българската изложба Епопея на Тракийските царе да бъде представена в Катар.

ДП РАО: Хората масово одобрявали да се строи хранилище за ядрени отпадъци

Актуализираният ДОВОС напълно отразява съвременните европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com